Bröderna fotograferade sitt offer

Publicerad

De båda bröder från Ramsele som står åtalade för mordförsök mot en 50-årig man i vintras fotograferade själva offret genom hela misshandeln.

Totalt utdelades ett trettiotal knivhugg mot femtioåringen. Han rispades över hela bålen och brändes på ryggen med tändare. Under natten som misshandeln pågick tog en av bröderna bilder av den sönderslagne femtioåringen vid flera tillfällen. Bilder som nu utgör bevis i rättegången:

– Det är oerhört starka bevis. Det visar ju förloppet och visar hur pass allvarlig misshandeln varit vid de olika tidpunkterna. Det visar också att offret flyttats under natten, säger åklagare Catharina Kjellsson.

Mordförsök i Ramsele

Inte ovanligt

Och att gärningsmän fotograferar sina offer under pågående brott är faktiskt inte helt ovanligt fortsätter hon:

– Varför det vet jag inte. Man vill väl ha kvar det och titta själv eller visa andra, jag har ingen aning faktiskt säger hon. Men det är inte första gången vi ser det, säger hon.

De tre inblandade är kända av polisen sedan tidigare och polisens förundersökning är en skrämmande skildring av en uppgörelse i missbrukskretsar. Åklagaren Catharina Kjelsson har åtalat bröderna för mordförsök. Hon menar att 50-åringen avlidit om han inte fått vård.

”inget uppsåt att döda”

Men det är slutligen en av bröderna som larmar SOS så att femtioåringen kan föras till sjukhus. Ett bevis för att det inte handlat om något mordförsök, enligt försvaret.

– Det visar ju att det inte finns något som helst uppsåt till mord. Man har inte haft någon förhoppning om att offret skulle omkomma, säger advokat Jonas Svedin som försvarar den ene av bröderna.

– Det är helt uppenbart för min klient att att när han ringer polisen så kommer det hela att uppdagas också. Han tar med andra ord konsekvenserna. Det är viktigare att personen får vård än att han klarar sig från brottet. Det gällde en misshandel alltså. Inte mordförsök, säger Ulf Holst som försvarar den andre brodern.

Halva örat

Bröderna var påverkade av både sprit och droger då de i mars tidigare i år, begav sig till 50-åringen för att kräva honom på 500 kronor. Det slutade med att 50-åringen hittades svårt misshandlad i en port i centrala Ramsele. Han hade fått 30 knivhugg och över hela kroppen och halva örat var avskuret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Ramsele

Mer i ämnet