Alf och Anette Brodin ”Vi flyttar inte för Postnords skull” Foto: Hans Lindblom SVT

Makarna Brodins postlåda flyttas flera mil bort

Uppdaterad
Publicerad

Makarna Brodin i Södersel nordväst om Örnsköldsvik ska i fortsättningen få åka flera mil för att hämta posten. Orsaken är att Postnord vill spara pengar.

Vi skickar allt mindre post i Sverige. Samtidigt har Postord som ambition att öka sina intäkter. Inte helt oväntat är det glesbygden som drabbas först – och det här är bara början.

I Södersel – 7,5 mil nordväst om Örnskölsvik – bor Alf och Anette Brodin. Här har de bott hela livet och det har de tänkt fortsätta med så länge de orkar.

Men i slutet av november meddelade Postnord att de inte längre skulle få sin post till hemadressen utan till en låda vid landsvägen – elva kilometer bort.

– Sen sa de att vi skulle få åka ända till Hemling, dit är det ju 2,7 mil. Det går vi aldrig med på, säger Anette Brodin.

Har överklagat

Inom två veckor skulle nyordningen införas. Men Brodins protesterade. Och Anette Brodin läste på.

– För det första ska de meddela oss skriftligt sex månader innan. Nu fick vi två veckor på oss. Vi protesterar. Vi vill ha vår post.

Makarna Brodin har överklagat beslutet. Men PostNord säger att de bara följer Post- och telestyrelsens regler.

Posten: ”Vi följer reglerna”

– Reglerna säger att vi bara behöver dela ut post utanför den ordinarie postlinjen om det finns minst två hushåll inom en kilometer, säger Mattias Köningsson, distrubitionschef område Umeå.

Postnord som statligt bolag har ett vinstkrav på sig. Verksamhetens förutsättningar har förändrats kraftigt i samband med den digitaliserade utvecklingen av samhället. Det skickas färre brev än tidigare, bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer