Storvinst för statens bolag – utom Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Efter dystra siffror för 2016 så vände det uppåt för statens bolag under förra året. Detta trots sorgebarnet Postnord som fortsätter att dras med stora förluster.

38,4 miljarder kronor i vinst efter skatt blev det 2017 jämfört med en förlust på 4,8 miljarder 2016. Näringsminister Mikael Damberg (S) är mycket nöjd med resultatet.

– Det är en revansch för de statliga bolagen. Omsättningen ökar kraftigt och resultatet är det högsta på många år och nu börjar utdelningen till staten också ta fart. Vi räknar med en utdelning på 20 miljarder till staten, säger Mikael Damberg.

”Städat upp efter dåliga affärer”

Den goda konjunkturen är förstås en viktig förklaring till det positiva resultatet men att skillnaden mot 2016 är så pass stor förklaras bäst av Vattenfall och LKAB:s tvärvändning.

Förra året gjorde Vattenfall en brakförlust på 26 miljarder kronor efter försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland. LKAB:s flytt av bostäder vid Malmfälten grävde ett rejält hål i deras kassa, det blev en förlust på nästan en miljard kronor 2016.

Nu är ordningen återställd och bolagen går återigen med vinst. Vattenfalls resultat efter skatt landande på 9,6 miljarder kronor och LKAB 4,8 miljarder kronor.

– Vi har ägnat mycket tid åt att städa upp efter dåliga affärer ute i Europa som har kostat på. Nu börjar de statliga bolagen att leverera resultat igen, säger Mikael Damberg.

Postnord fortsätter att blöda

Sorgebarnet och följetongen Postnord fortsätter att belasta staten med röda siffror. Minus 337 miljoner kronor blev resultatet efter skatt 2017. Förra året tog regeringen dessutom beslut om att skjuta till 400 miljoner kronor.

– Vi har gett dem bättre förutsättningar nu så jag är ganska optimistisk faktiskt. Det är fortfarande utmanande eftersom brevvolymen minskar och paketen ökar, men det är utmanade ekonomiskt framförallt i Danmark, säger Mikael Damberg.

– Nu har vi fått en överenskommelse med danska staten som innebär att vi går in med några hundra miljoner kronor och danskarna går in med mer för att klara omställningen av den danska verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poststrulet

Mer i ämnet