TV: Se bilderna på skadegörelsen

Brottsutsatt familj flyr Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Förstörda bilar och hotelser. 30 polisanmälningar har varit resultatlösa och i våras valde familjen att fly Sundsvall – men vandalen har följt efter till Jämtland.

I över två år har familjen som varit bosatt utanför Sundsvall förföljts av skadegörelser. Familjen är övertygad om att det är kvinnans ex som står för trakasserierna. Vid ett tillfälle har han också fångats på en övervakningsfilm.

– Vi förstår inte. Vi har sett honom och vi har fått hot via SMS och ändå gör polisen ingenting. Vi anser att vi har bevis som kan utredas vidare och det är en kränkning att polisen inte gör det man kan förvänta sig av dom, säger kvinnan till SVT.

Hot och förföljelser

Högen som vuxit till 30 polisanmälningar innehåller hot och förföljelser, men framför allt rör det sig om skadegörelse på familjens bilar. Det har rört sig om krossade och punkterade däck men det har också rört sig om flera fall där bilarna sprayats med lackfärg.

I våras berättade SVT om trakasserierna mot familjen och då lovade Sundsvallspolisen att gå igenom deras anmälningar ytterligare en gång. För en månad sedan kom polisens besked. Bevisen räcker inte så när som på ett fall där det fanns en övervakningsfilm, men inte heller den utredningen har fått några konsekvenser för den misstänkte mannen. Den har blivit liggande hos åklagaren.

Fastnat hos åklagare

Hon visar bilder på ett par bilar som sprayats ner med rödfärg. Det har skett hemma, det har skett på stan och ofta nattetid. Strax före jul hällde han tjära över bilen.

– En annan bil har jag fått skrota. Då hade han lycktas bryta sig in i bilen där han skurit sönder sätena och hällt motorolja över hela inredningen. Han hade hällt något i tanken också så att bilen inte gick att laga. Det var bara skrot.

– Det rörde sig om en händelse där det slängts färg på en bil. Vi förhörde tre personer och såg till att den misstänkte delgavs misstanke om brott, säger förundersökningsledaren vid polisen, Henrik Blusi.

– Varför åklagaren inte väckt åtal kan jag inte svara på men det här var ett ärende som var aktuellt för snart ett halvår sedan, säger Blusi.

Sökt upp familjen i Jämtland

Familjen har länge varit kritiska mot rättsmaskineriets ointresse av deras problem. De har betalat över 100 000 kronor i självrisker för skadegörelsen och valde i våras att ge upp. De packade bohaget och flyttade till Jämtland där de hoppades få leva i lugn och ro, långt från kvinnans ex.

Friden varade i två dygn.

– Jag gjorde flyttanmälan på fredagen. På söndagen satt han utanför vår nya adress och det blev en fruktansvärd chock. Sedan dess har vi sett honom sitta i sin bil utanför vår nya bostad vid flera tillfällen. Han har inte gett sig på våra bilar ännu men vi är givetvis oroliga. Jag vågar inte gå ut med dottern längre, säger kvinnan till SVT.

Polisen i Jämtland kontaktad

Familjen har varit i kontakt med polisen i Jämtland. Kvinnan säger att de fått ett bra bemötande och blivit informerade om hur man ska agera vid stalking.

Det här har familjen utsatts för – ärende för ärende

Familjen har gjort 30 polisanmälningar genom åren.

Sundsvallspolisens genomgång av polisanmälningarna rörde tio specifika fall av skadegörelse som familjen utsatts för:

* Åtta sönderskurna däck. Kvinnans ex pekas ut men teknisk bevisning saknas.

* Fyra sönderskurna däck. Saknas vittnen eller spår.

* Vindruta krossad. Åklagare tar sig an ärendet men lägger senare ner förundersökningen.

* Sidoruta krossad. Bilens inredning förstörd. Åklagare leder förundersökning som senare läggs ned i brist på vittnen eller spår.

* Damasker på styrleder sönderskurna. Upptäcks vid besiktning av bilen. Saknas spaningsuppslag.

* Fyra sönderskurna däck. Saknas spår eller vittnen. Förundersökning nedlagd.

* Åtta sönderskurna däck. Två bilar sprayade med rödfärg. Inga vittnen, inga spår. Saknas spaningsuppslag.

* Bil nedsmetad med färg. Finns övervakningsfilm. Tre personer förhörs. Kvinnans ex delges misstanke om brott. Åklagare har ännu inte väckt åtal.

* Ett däck punkterat samt hål på en bildörr. Saknas spaningsuppslag.

* Avgasrör fyllt med fogskum. Saknas spår. Saknas vittnen. Förundersökning ej inledd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.