Säkerhetsvakter, assistenter, reportrar trängs 2005 med en finansminister i blårandig slips, Pär Nuder. Det var mycken uppmärksamhet över det faktum att hela budgeten kunde rymmas i det lilla USB-minne Nuder här visar upp. Foto: svt

Budgeten – från nådiga luntor, CD-skivor och tårtningar till politiskt spinn

Uppdaterad
Publicerad

Förr när det var dags att lägga fram regeringens budget var det en högtidlig historia där sittande finansminister värdigt promenerade till riksdagen följd av koppel fotografer och reportrar. Men det är länge sedan – idag handlar det om att maximera utfallet för olika politiska partier. Politiskt spinn, som det heter.

Det började med att finansminstern kånkade en rejäl lunta med papper under sin promenad till Riksgatan 1.  Hopen av journalister frågade förgäves om innehållet men till spelet hörde att finansminstern möjligen log men i övrigt teg som muren.  Budgeten skulle först presenteras för riksdagen.

Senare på kvällen fick ministern sitta i Aktuellts studio berätta vad den där budgeten egentligen innehöll.

Blågula band gällde

Insmetad i marsánkräm – 2001 blev dåvarande finansministern Bo Ringholm ”tårtad”. En ung man överraskade både ministern och hans säkerhetsvakter. Foto: svt

Senare byttes den ”nådiga luntan” ut mot CD-ROM skivor som bars i ett blågult snöre och ännu några år senare hade de blanka skivorna bytts ut mot små USB-minnen. Som även dom bars i ett blågult band, förståss.


Oftast gick det bra, men 2001 blev dåvarande finansminstern Bosse Ringholm ”tårtad” – en yngre man smög sig fram under Ringholms budgetpromenad och tryckte just en tårta i huvudet på ministern.

Maximerat utfall

Men numera presenteras budgetens innehåll uppbruten mindre delar och presenteras av olika politiska företrädare. Poängen är förståss att få största möjliga politiska utfall av innehållet.

Med två partier i regeringen och ytterligare två som samarbetar med regeringen är det i år mer budgetutspel än på länge. 
Den 21: september läggs budgeten fram för riksdagen, och ända fram tills dess kommer folket peppras av budgetnyheter. 

Kanske roligare för partierna, men möjligen svårare för väljarna att hålla rätt på alla siffror och satsningar.
Så, vi har gjort en liten sammanställning av det viktigaste som hänt i budgetfrågan.

Hittills.

Återstartspaket först

Först ut, i slutet av augusti, var finansminister Magdalena Andersson (S) när hon både presenterade en färsk ekonomisk prognos och det som kallades ett återstartspaket för Sverige.  Åtgärder för 100 miljarder aviserades. 
 

Förra veckan var det statsminister Stefan Löven som tillsammans med samarbetspartiet Centern presenterade ”en sjujäkla satsning på välfärden”.  

Äldrevårdsmiljarder och höjda statsbidrag

Den eftersatta äldrevården i landet skulle få 4 miljarder extra per år och statsbidragen till både regioner och kommuner skulle höjas.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, lovade vid pressträffen 10 miljarder nästa år och 5 miljarder för 2022. Huvudelen av pengarna 70 procent, av ska gå till landets regioner.

Den 14;e september är det två utspel samma dag; centerns ekonomisk-politiske talesman Emil Källström packar upp ett landsbygdspaket samtidigt som miljöpartiets språkrörsduo Isabella Lövin och Per Bolund presenterar nya budgetsatsningar på klimat- och miljöområdet.

– Förra krisen räddade vi bankerna nu ska vi rädda klimatet, var budskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer