Byggsigurd i Örnsköldsvik har i många år planerat att bygga bostadsområdet Järvedstrand. Men kommunens arbete för en detaljplaneändring tar för lång tid enligt företaget som nu måste säga upp 14 personer. Foto: Byggsigurd

Byggföretag säger upp 14 – jätteprojekt försenat

Uppdaterad
Publicerad

På nordöstra sidan av Örnsköldsviksfjärden vill lokala företaget Byggsigurd uppföra ett helt nytt bostadsområde: Järvedstrand. Men projektet har dragit ut på tiden för länge och nu tvingas man säga upp 14 medarbetare.

Vid Järvedsstrand, bara två kilometer från Örnsköldsviks centrum, har det tidigare legat industrier, bland annat ett sågverk. 2010 köpte familjeföretaget Byggsigurd marken och skissade på stora planer för ett helt bostadsområde med 40 villor, 30 radhus och flerbostadshus med 30 lägenheter.  En ö med kajer, badstrand och en multisportarena för allmänheten ingick också.

Över ett år försenat

Men förhandlingarna med kommunen om ett exploateringsavtal och ny detaljplan har dragit ut på tiden. 

– Vi har hållit på i flera år och hade räknat med att vara klara förra hösten. Så projektet är minst ett år försenat. Det stora problemet är att handläggarna på kommunen hela tiden byts ut, vi är inne på tredje nu och varje gång måste man så att säga börja om, säger Byggsigurds vd Anders Nordin.

Företaget tvingas nu säga upp elva snickare, två arbetsledare och en byggschef. I fredags skedde de fackliga förhandlingarna och under måndagen sker den formella uppsägningen.

Byggnation på entreprenad

– Ett alternativ var att försöka hålla ut och övervintra med externa uppdrag men vi tyckte att det var för stor risk. Det kan ju också hända saker under uppsägningstiden som gör att vi kan återta uppsägningar men just nu är det inte aktuellt, säger Anders Nordin som inte har gett upp planerna på Järvedstrand.

– Jobbet fortsätter för att få till en detaljplan men blir det aktuellt kommer vi nog att leja in andra firmor för själva byggandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.