Kommunen ser gärna att ”Järvedsstrand” byggs. Men ännu finns inget avtal mellan parterna. Foto: Anna Quayle/SVT

Svår process att ro i land

Publicerad

Byggsigurds planer på det nya bostadsområdet ”Järvedsstrand” handläggs av Örnsköldsviks kommuns bygglovshandläggare. Men innan de kan ta sig an bygglovsansökan måste byggföretaget ingå avtal med kommunen som äger en del av marken.

En stor anledning till att ärendet drar ut på tiden är strandskyddet som kraftigt begränsar var och hur nära vatten man får bygga. Dessutom äger Byggsigurd bara en del av marken. Övrig mark är kommunens. Där måste parterna komma överens om förutsättningarna och de förhandlingarna är inte färdiga.

– Vi försöker att göra det här så fort som möjligt men när det är så här svåra planer med strandskydd och allmänintressen så är det svårare. Vi är i en process för att komma framåt i det här, säger Odd Johansson som är mark- och planeringschef på Örnsköldsviks kommun.

Avtal måste till

För att bygglovet ska kunna ta ett steg framåt krävs det, enligt Odd Johansson, att parterna kommer fram till ett avtal vad gäller kommunens mark som Byggsigurd vill exploatera. Först då kan bygglovsprocessen fortsätta. I grunden är kommunen dock positiv till byggplanerna.

– Ja, det är vi. Det är ett attraktivt läge men vi måste också hantera lagstiftningen och allmänhetens intressen. Det är det som gör det extra svårt i ett sådant här läge, säger Odd Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer