Foto: Hernö Gin

Bygglov söks för hotellsatsning i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar arbetet med ett nytt hotell i Härnösand ytterligare ett steg framåt. Företaget Hernö Gin lämnar in en ansökan om bygglov.

Förtaget planerar ett 7 413 kvadratmeter stort koncepthotell med 128 rum och stor ginbar.

– Tillsammans med Arkitekterna Krook & Tjäder har vi arbetat fram ett förslag inom ramen för det gestaltningsprogram och den detaljplan som är antagen, berättar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin i ett pressmeddelande.

”Stilig byggnad”

Mat- och dryckesupplevelser utlovas och hotellet kommer att rikta sig till en bred publik, från konferens- och affärsresenärer till par och barnfamiljer.

Själva bygget har varit mycket omdebatterat och nu återstår att se om planerna accepteras av Härnösandsborna.

– Vi på Krook & Tjäder har stor erfarenhet av att rita hotell och vet att varje projekt är unikt. Men det här projektet är mer unikt än de flesta! På en fantastisk plats nära vattnet i centrala Härnösand har vi tillsammans med Hernö Gin kunnat utforma en stilig byggnad med ett spännande koncept, säger Peter Håkansson Torring, arkitekt på Krook & Tjäder.

2006

Vid ett möte med näringslivsrådet dyker idén om ett hotell upp. Representanterna för näringslivet menar att Härnösand behöver fler bäddar, dels för att möta den förväntade uppgången för besöksnäringen i Höga Kusten, dels för att kunna ordna större event och konferenser i en modern miljö. Näringslivsenheten får i uppdrag av kommunledningen att sondera marknaden.

2012

Arbetet inleds med att ändra detaljplanen för att göra det möjligt att bygga ett hotell vid Kanaludden.

2014

Kommunen går ut med en inbjudan där företag får lämna in intresseanmälningar om att driva och utveckla Simhallen och samtidigt förvärva tomten intill avsedd för ett hotell.

2015

Kommunens förhandlingsgrupp kommer fram till att anbudet från Attini Hotell AB bäst stämmer överens med kommunens målsättning och visioner.

2016

Ett tjänstekoncessionsavtal med Attini Hotell AB om drift av Simhallen godkänns i kommunfullmäktige i juni. I november antas den nya detaljplanen i kommunfullmäktige.

2017

Kommunfullmäktiges beslut om den nya detaljplanen överklagas till mark- och miljödomstolen av ett antal privatpersoner och föreningar. Även beslutet om tjänstekoncession för att driva Simhallen överklagas till förvaltningsrätt

2018

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt när det gäller driften av Simhallen. Mark- och miljödomstolen upphäver kommunfullmäktiges beslut om ny detaljplan med hänvisning till riksintresset för kulturmiljö. Härnösands kommun överklagar och får prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

Hösten 2019

Mark- och miljööverdomstolen fastställer kommunfullmäktiges beslut om ny detaljplan som antogs i november 2016. Domstolen ger därmed klartecken för hotellbygget. Kammarrätten beviljar prövningstillstånd när det gäller driften av Simhallen.

November 2020

Hotell Hernö Gin AB får ett markanvisningsavtal för att bygga ett destinations- och upplevelsehotell på Kanaludden. Det tidigare avtalet med Attini Hotell AB går samtidigt ut.

KÄLLA: Härnösands kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotellbygge i Härnösand

Mer i ämnet