Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det visar sig sedan att det inte var rätt brukare” – hör verksamhetschefen Camilla Johansson berätta hur det gick till när de boende blandades ihop. Foto: SVT

Chefen om förväxlingen av boende i Kramfors: ”Identitetskontrollen var inte tillräcklig”

Publicerad

Under förra veckan kunde SVT berätta om ett dödsfall på ett äldreboende i Kramfors kommun som inträffat tidigare i sommar. Nu kommenterar verksamhetschefen händelsen som kan ha bidragit till att en person avled.

Enligt anmälan till Ivo så ska en förväxling av två boende lett till att fel person fick en kateter insatt, på ett felaktigt sätt. Och att det kan ha varit en bidragande faktor till att personen dog två veckor senare.

Enligt verksamhetschefen så har detta uppstått för den drabbade patienten haft svårt att kommunicera.

Lösningen: Införa fotolegitimation

– Personen svarade ja på en fråga där personen borde ha svarat nej, säger Camilla Johansson, verksamhetschef på Kramfors kommun.

Hon berättar att samtliga särskilda boenden i Kramfors kommun planerar att införa ett bättre sätt att verifiera att det är rätt person, för att boende inte ska blandas ihop. Exempelvis via fotolegitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.