Regionpolitikern Joachim Jonsson (KD) ville delta digitalt på ett politiskt möte – men fick nobben av nämndens ordförande. Foto: svt

Covidsmittade Joachim stoppas från politiskt arbete i regionen – får inte ens delta digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraten Joachim Jonsson utestängs från att delta i det politiska arbetet i regionen. Han är smittad med covid-19 men ville delta digitalt i ett viktigt möte. Men, det gick inte, ledamöterna skulle vara på plats, var svaret han fick.

– Djupt olyckligt, menar Jonny Lundin (C), oppositionsråd.

Idag, onsdag,  har nämnden för hållbar utveckling  sammanträde,  men trots de nya skarpa riktlinjerna för länet när det gäller pandemin ska dagens möte ske med deltagare fysiskt på plats, i ett sammanträdesrum.

Det här en av nämnderna inom Region Västernorrland och den har 13 ordinarie ledamöter och 13 ersättare, totalt 26 personer.

Krävde digital närvaro – nekades

KD-politikern Joachim Jonsson, som dessutom är andre vice ordförande i nämnden, krävde att sammanträdet skulle hållas digitalt när nu smittläget förvärrats. 

Smittad av Covid-19

Själv har han konstaterad Covidssmitta och varken kan eller ska träffa någon.

Men Jonsson fick nobben från nämndsordföranden Hans Backlund (S). För kort varsel och problem med tekniken angavs som skäl.

– Jonsson kunde helt enkelt vara med. Hanteringen skickar en signal till allmänheten att de skärpta reglerna för att hindra smittspridning inte tycks gälla politiker, menar både Joachim Jonsson och oppostionsrådet, centerpartisten Jonny Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.