Dag Jonzon från Söråker tog under fredagen emot ett pris instiftat av UNESCO och Japan. Foto: Håkan Sjöström / SVT

Dag Jonzon prisad av UNESCO

Uppdaterad
Publicerad

Dag Jonzon från Söråker och hans kollegor Mark Edwards och Lloyd Timberlake har tilldelats 50 000 USD av UNESCO för sitt mångåriga projekt Hard Rain.

Det var under fredagskvällen i Paris som priset delades ut av UNESCO's generalsekreterare Irina Bokova och Japans utbildningsminister Yoshimasa Hayashi. Priset som delas ut till projekt som lyfter utbildning inom hållbar utveckling instiftades av Japan 2014 och det här var tredje gången det delades ut.

– Det här visar ju på ett behov av att göra de stora avgörande hållbarhetsfrågorna förankrade hos allmänheten. Vi har med de bästa fotograferna och artisterna jobbat för att skapa ett allmänintresse för hållbarhetsfrågorna. Det störta är att vi nu får hjälp av UNESCOs hela nätverk att få ut det här i alla länder och det är ett genombrott. Det är början på nästa steg, säger Dag Jonzon.

Samarbete med Bob Dylan

Projektet Hard Rain startade 2005 och var då en 60 meter lång utställning som bildsätter Bob Dylans klassiker ”A hard rain's a-gonna fall”. Bilderna i utställningen visar på tillståndet i världen och hur vår livsstil hotar naturen. Utställningen lyfter även fram alternativa livsstilar och teknologier som vi måste ta till oss för att skapa en hållbar civilisation. Med hjälp av prispengarna ska man nu ta nästa steg i projektet.

– Pengarna går till att påbörja ett nytt projekt. Vi har redan pratat med UNESCO och Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin. Vi måste hitta ett sätt att hitta engagemang igen. Det finns så mycket att berätta. Man skriker ju helt enkelt efter ett sätt som kan beröra för att få till en förändring. Vi vill att så många som möjligt ska ändra sin livsstil för att vi tillsammans ska kunna nå hållbarhetsmålen.

Utställningen som nu kan ses vid Mittuniversitetet i Sundsvall har hittills visats för 15 miljoner människor på mer än 150 platser runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.