Dagbladet läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade ledningen för Mittmedia att tidningen Dagbladet i Sundsvall läggs ned.

Mittmediakoncernen har beslutat att lägga ned tidningen Dagbladet. Utgivningen upphör redan den 1 mars.

– Vi har haft ett väldigt tufft läge, och nu visar det sig att inte går längre. Vi är så klart väldigt ledsna i dag, skriver Dagbladets chefredaktör Patricia Svensson på dagbladet.se.

”Den socialdemokratiska opinionsjournalistiken och andra profilerade skribenter flyttar in i systertidningen Sundsvalls Tidning och profilerade skribenter flyttas över till Sundsvalls tidning” meddelar man från ägarna Mittmedia.

– Vi kommer också att utöka bevakningen av Ånge och Timrå där många av Dagbladets prenumeranter finns, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör för Sundsvalls Tidning i ett pressmeddelande.

– Även om vi naturligtvis hellre hade sett en socialdemokratisk ledarsida är det bra att den socialdemokratiska opinionsjournalistiken får en plats i nya Sundsvalls Tidning och på ST.nu, säger Hans Stenberg och Ewa Back, som båda representerar de tidigare socialdemokratiska delägarna i det samarbetsråd som MittMedia instiftade för Dagbladet i samband med övertagandet.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer i alla fall få publicera en Socialdemokratisk krönika i ST varje dag säger Dagbladets politiske redaktör Svante Säwén till Mittnytt.

Sjunkande upplaga

Dagbladet har länge brottats med ekonomiska problem och sjunkande upplaga. Tidningen redovisar 2014 en upplaga på 6400 exemplar, ett tapp med 2400 exemplar jämfört med 2013.

 – Vi har gjort vad vi har kunnat för att hålla liv i Dagbladet men kommit till vägs ände. Nu ligger vårt fokus på att försvara den viktiga lokala journalistiken genom Sundsvalls Tidning och gratistidningen Sundsvalls Nyheter och att fortsätta utveckla en digital affär som vi långsiktigt kan leva på. Där gör vi stora framsteg som är hoppingivande för framtiden, säger Thomas Peterssohn, vd för MittMedia.

”Väldigt tungt”

De anställda fick beskedet under ett personalmöte på förmiddagen. 17 journalister arbetar idag på Dagbladet. Hur många av dem som förlorar sina jobb är ännu oklart.

– Just nu går allt bara runt, runt i huvudet. Det känns väldigt tungt. Många har jobbat här väldigt länge, själv har jag varit här i 25 år, säger Anna Hägg, vice fackordförande till dagbladet.se.

– I och med dagens besked går landets för närvarande äldsta arbetartidning i graven, och jag förstår att många av våra trogna läsare kommer bli ledsna av nedläggningen säger Svante Säwén till SVT Mittnytt.

Dagbladet

Tidningen Dagbladet nya Samhället grundades 1900 och blev dagstidning åtta år senare. Dess förste redaktör hette JA Henriksson. Tidningens störste konkurrent Sundsvalls Tidning blev år 2000 huvudägare. Sedan 2010 äger man alla aktier i tidningen och bägge ingår i Mittmediakoncernen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.