Dålig kontroll på matsvinnet i länet

Uppdaterad
Publicerad

En enkät som SVT Västernorrland skickat ut till kommunerna i länet visar att det inte är någon kommun som har kontroll på hur mycket mat som slängs i soporna i kommunen.

Den enkät som skickades ut till kommunerna visar att de inom de kommunala verksamheterna har dålig kontroll på matsvinnet och att hanteringen är bristfällig. Bara två av sju kommuner uppger att de sorterar ut och komposterar sitt matavfall, medan resten kastar matresterna direkt i soppåsen. Och när matavfallet kastas i soporna tillsammans med vanligt skräp får det dessutom färdas långa transportsträckor till Korstaverket i Sundsvall – där det bränns upp.

Svinnprojekt på gång

Sollefteå är en av de kommuner som uppgett att de kastar matavfallet från de kommunala verksamheterna direkt ner i soporna. Men Sollefteå kommuns kostchef Jonny Olsson arbetar för att få till en förändring. Han står just nu i startgroparna för ett projekt som ska få matsvinnsberget i kommunen att krympa. Projektet innebär att flera skolor ska börja väga matsvinnet för att få bukt med problemet att för mycket mat hamnar i soppåsen.

Matsvinnet

– I dagsläget har vi väldigt dålig kontroll av hur mycket som kastas. Därför vill vi påbörja det här projektet och mäta hur mycket av det vi producerar som faktiskt blir sopor, säger Jonny Olsson.

SVT: Finns det några svårigheter med att försöka minska matsvinnet?

– Det är det vi ska ta reda på nu i och med det här svinnprojektet. Kökspersonal, elever och kanske skolpersonal får arbeta tillsammans. Vi måste se till vinsten för miljön och andra fördelar, säger Jonny Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet