Trygghetslarm används av äldre och personer med funktionsnedsättningar för att snabbt kunna tillkalla akut hjälp. Socialstyrelsen berättar om fördelar som snabbhet, minskade avbrott och enklare kontroller. Alla fördelar grundar sig på ett väl fungerande mobilnät. Men SVTs granskning av det mobila nätet i Sverige visar flera ställen i landet där det finns stora brister.
Alla kommuner i Västernorrland har blivit, eller är på väg att bli, digitaliserade. I Ånge är projektet med bytet från analogt till digitalt i full gång. Samtidigt uppstår ett problem eftersom Ånge är en av de kommuner där mobiltäckningen är som sämst i länet.
– Det är absolut ett problem. I Ljungans dalgång har vi bra täckning nu, men åker vi ut på skogsbyarna finns det brister, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S).
Tvingades byta
Det analoga systemet är inte heller felfritt. När en analog signal går genom ett digitalt nätverk kan flera störningar uppstå och larmet inte fungera. Det sker därför ett stort skifte över hela landet, men i Ånge var det inte av eget initiativ.
– Telia drar sig ur så vi får ta ett ökat ansvar. Vår ambition är att få det här digitaliserat. Naturligtvis ligger ansvaret på de enskilda kommunerna, men det är ett lite märkligt svar av Telia som har haft telefonförbindelserna här uppe i hundra år. När de tar bort koppartråden så säger de bara att de inte är vårat ansvar, säger Sten-Ove Danielsson.
Problemen kommer att lösas på liknande sätt som när de analoga systemet krånglat. Att det kommer att bli en förändring för det bättre tror ändå Sten-Ove Danielsson på.
– Det är personalinsatser, det finns inget annat. Vi måste ut och titta till de gamla. På sikt tror jag att bytet är bättre. De analoga systemen kommer att fasas ut. Vi blev tvingade nu men på sikt är det nödvändigt, säger han.