– Floating Accommodations behandlar nu sina samarbetspartners lika illa som de anser att Migrationsverket behandlat dem. Det vill säga, de vägrar betala oss, säger Jon A Ulfsrud, fd konsult i Ocean Galaprojektet. Foto: SVT / arkiv

Floating Accommodations förre konsult slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Jon A Ulfsrud, tidigare konsult för Floating Accommodations i Ocean Galaprojektet, säger sig inte ha fått betalt för ett halvårs heltidsarbete åt företaget.

– Jag har skickat de fakturor jag inte fått betalt för till kronofogden i Sverige, säger Jon A Ulfsrud till SVT Nyheter Västernorrland.

Totalt handlar det om belopp på runt en miljon kronor.

Fartyget Ocean Gala skulle bli flyktingboende för drygt 1800 asylsökande vid kajen i Utansjö norr om Härnösand var det tänkt. Som bekant blev det inte så.

Anlitades

Efter fem månader lämnade Ocean gala Utansjö, med en nota på runt 250 miljoner kronor till de svenska skattebetalarna för – ingenting.

Jon A Ulfsrud som anlitades av Floating Accommodations ägare Kjell och Espen Tandberg i frågor om ekonomi och administration kring det tilltänkta flytande flyktingboendet har nu inte pratat med sina uppdragsgivare sedan i juni.

Svarar inte

De svarar inte i telefon eller på mail uppger han.

– Det hela är väldigt väldigt trist. Jag har känt bröderna Tandberg sedan barnsben, jag gick i skolan med Kjell i många år. Mina föräldrar kände deras föräldrar och de umgicks, berättar Jon A Ulfsrud.

Har bara fått betalt för en bråkdel

– Nu behandlar de alla sina affärspartners i det här projektet lika illa som de anser att det svenska Migrationsverket behandlat dem. De betalar inte förrän de blir direkt tvingade till att göra det, då kraven gått till kronofogden eller hamnat i domstol.

Jon A Ulfsrud säger att han jobbat heltid i sju månader åt Floating Accommodatrions – men bara fått betalt för en månads arbete. Nu har han skickat de fakturor han inte fått betalt för till Kronofogden i Sverige för indrivning.

Totalt kräver han Floating Accommodations på omkring en miljon kronor.

Försvarar inte Migrationsverket

– Det är väldigt trist alltsammans. Men vad ska jag göra? Jag har begärt att åtminstone få ersättning för mina omkostnader kring det hela. Men inte ens de mailen svarar de på, säger Jon A Ulfsrud.

Han betonar att han anser att det svenska Migrationsverket varit ohederligt gentemot sina partners i flyktingboendefrågan, däribland hans tidigare uppdragsgivare Floating Accommodations.

Lika illa

– Migrationsverket hade ju skrivit avtal med alla dessa entreprenörer. När man såg att förutsättningarna hade ändrats avsevärt på ett halvår och behovet av boenden inte alls var lika stort som när upphandlingarna gjordes skulle man ju direkt ha satt sig i förhandlingar om förlikning med alla entreprenörer, med hänsvisning till de ändrade omständigheterna. I stället försöker man nu krypa ur avtalen med entreprenörerna på ett sätt som inte är försvarsbart, säger Jon A Ulfsrud.

– Men det ursäktar inte att bröderna Tandberg nu gör likadant med sina samarbetspartners, det vill säga att man inte vill betala trots att man träffat uppgörelser med ett flertal olika parter.

Inte fått kontakt

Jon A Ulfsrud har nu alltså ställt sina krav på Floating Accommodations till den svenska kronofogdemyndigheten.

Men kronofogden har inte lyckats få kontakt med någon representant för företaget. Man säger sig inte heller veta vart Ocean Gala egentligen tagit vägen.

Fartyget befinner sig dock i hamnen i Maltas huvudstad Valetta kunde SVT Nyheter Västernorrland berätta på juldagen.

”Hade ett muntligt avtal”

Vi kunde också, på första försöket, nå Kjell Tandberg på telefon från Florida där han är bosatt sedan en tid.

– Vi anser inte att det finns någon skuld. De har inget avtal med Floating Accommodation, därför finns det ingen sådan skuld, sa han till SVT NYheter Västernorrland under juldagen.

Jon A Ulfsrud är av en helt annan uppfattning.

– Vi hade ett muntligt avtal, slår han fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet