Landstingsledningens förslag fick stor majoritet när beslutet om akutsjukvården klubbades. Foto: SVT/Rolf lunneborgVisa alla (2)
Visa alla (2)

(S)-kongressen slöt upp bakom landstingsledningen

Uppdaterad
Publicerad

Med stor majoritet fick landstingsledningen kongressens stöd när beslutet om akutsjukvården klubbades vid distriktskongressen i Härnösand idag. Debatten pågick en dryg timme.

Beslutet innebär att landstingsledningen nu kan gå vidare på den inslagna besparingsvägen. Närmast står ett beslut om akutortopedin i Sollefteå på tur i landstingsfullmäktige om två veckor. Kongressombuden från Sollefteå och Kramfors var besvikna efter beslutet. Många ställde sig bakom Sollefteåbon Tommy Svensson beskrivning av situationen:

– Med nedläggningen av akutortopedin inleds nedmonteringen av akutsjukhuset i Sollefteå, sa han.

Uppgivet kommunalråd

Kommunalrådet i Sollefteå, Elisabeth Lassen, var uppgiven efteråt men säger samtidigt att Sollefteå kommun inte ser slaget förlorat. Hon menar att det ännu återstår tid att påverka landstingets fullmäktigeledamöter innan det slutgiltiga beslutet fattas den 27-28 april.

Landstingsrådet Erik Lövgren var dock nöjd med kongressbeslutet. Med undantag av kongressombuden från Sollefteå och Kramfors var det en betryggande majoritet som ställde sig bakom förslaget att lägga ned akutortopedin vid Sollefteå sjukhus.

– Jag ser det som en bekräftelse att vi gör rätt. Vi har brett stöd för det arbete vi bedriver i landstinget, säger han.

Inget löfte om tre akutsjukhus

Vid distriktskongressen inleddes annars debatten med att den socialdemokratiska landstingsledningen redogjorde för sparkravet på 160 miljoner på sjukhusen i länet. Bland annat konstaterade Andreas Sjölander (S) att det inte finns något vallöfte om tre akutsjukhus i länet. Han menade att det inte är korrekt, att som socialdemokrater från Ådalen hävda att ett vallöfte bryts från (S) om Sollefteå förlorar sin akutortopedin.

– Löftet var tre sjukhus, och det är ett löfte vi står fast vid, förklarade Andreas Sjölander, primärvårdsnämndens ordförande.

Tommy Svensson, kongressombud från Sollefteå:
– Kom ihåg att läggs akutortopedin ner då inleds nedrustningen av sjukhuset och jag hävdar att det finns ett vallöfte som lyder tre akutsjukhus i länet.

Stark opinion

Elisabeth Lassen, kommunalråd i Sollefteå reagerade när ett kongressombud gick upp i talarstolen och raljerade om stängda kyrkor i Sollefteå, ett beslut som fattats i två församlingar inför den stora sjukhusdemonstrationen i Härnösand nästa helg.

– Vi måste undvika övertoner i debatten. Vi i socialdemokraterna stänger inga kyrkor för att demonstrera nästa helg, det är kyrkans eget beslut. Vad beslutet i församlingarna däremot visar är att det finns en stark opinion som reagerar och agerar, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att Sollefteå  sjukhus i den första insatsplan som presenterades i höstas skulle sparas 90 av landstingets sparbeting på 160 miljoner. Det är självklart att folk reagerar.

Sten-Ove Danielsson, kommunalråd Ånge.
–Det behöver inte få de negativa konsekvenser som man befarar i Sollefteå. Se på oss som bor i Ånge eller som likt mig bor i Alby. Det är en timme och drygt det till Sundsvalls sjukhus och vi får förlita oss på den ambulanssjukvård som vi upplever har hög kvalitet i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer