Stefan Kanerva, Kramfors, vill se ett försök inspirerat av Norrtäljemodellen Foto: SVT/Rolf Lunneborg

Reservplanen: Norrtäljemodellen

Uppdaterad
Publicerad

Från Ådalen lyfter man nu fram en reservplan för att rädda akutsjukvården i Sollefteå. Räddningen heter Norrtäljemodellen.

Likt Norrtälje vill Kramfors och Sollefteå starta ett samarbete med landstinget i syfte att skapa en sammanhållen vårdkedja i Ådalen. I praktiken innebär det att omsorg, primärvård och akutsjukvård ska samlas under en gemensam hatt. Flera ombud vid distriktskongressen menade dock att förslaget som förankrats i Sollefteå och Kramfors arbetarekommuner bara var ett trolleritrix i syfte att värna Sollefteå sjukhus.

Skapade debatt

Enligt motionärerna från Sollefteå och Kramfors bör landstinget möjliggöra ett försök med en sammanhållen vårdkedja enligt Norrtäljemodellen, ett förslag som skapade debatt. Det skulle förhala och äventyra de spareffekter som en nedläggning av akutortopedin i Sollefteå skulle ge landstinget framhöll kritikerna.

(S)-KONGRESSEN VÄSTERNORRLAND

 Sten-Ove Danielsson, kommunalråd från Ånge tillhörde de främsta kritikerna. Han ansåg att man satte besparingarna i landstinget i fara:

– Vi kan inte först fatta ett beslut sätta igång en process och sedan slå back i nästa andetag. Det kan jag inte ställa mig bakom, förklarade Sten-Ove Danielsson. Jag upplever att det är en försåtlig motion.

”Behöver problematiseras”

Anders Sjölander, primärvårdsnämndens ordförande, var också kritisk:

– Jag anser att det här behöver problematiseras lite. Kom ihåg att Norrtälje är en ort som till skillnad från Ådalen har tillväxt. Dessutom är Kramfors en del av upptagningsområdet för Örnsköldsviks sjukhus.

Tommy Svensson, ombud från Sollefteå:

– Utred försöket först innan man går vidare med besluten om akutortopedin i Sollefteå. Det beslutet bör anstå till i oktober.

Sten-Ove Danielsson, Ånge, replikerade:

– Se där! Det var precis som jag sa. Förslaget om ett försök syftar till att skjuta på hela processen. Det är en försåtlig motion.

Dialog om vården

Stefan Kanerva, Kramfors:

– Vi ber kongressen uttala att vi som parti säger att vi borde titta närmare på Norrtäljemodellen.

När kongressen samlade sig till omröstning röstade flertalet ombud från Sollefteå, Kramfors och Härnösand för ett försök enligt Norrtäljemodellen. Majoriteten av ombuden ställde sig dock bakom distriktsstyrelsens linje i frågan. Enligt distriktsstyrelsen har landstingsdirektören inbjudit Sollefteå och Kramfors till en diskussion om en utveckling av vården i kommunerna och att den dialogen ska fortsätta.

Tills vidare får det stanna med det, ansåg kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

(S)-KONGRESSEN VÄSTERNORRLAND

Mer i ämnet