Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT har under en tid granskat turerna kring den mutmisstänkte chefen och i dag bekräftar han själv en del av det som lagts honom till last. Han har gjort affärer med en leverantör till det kommunala bolaget och tjänat miljonbelopp.

Den mutmisstänkte chefen medger – tjänade miljoner på fjällprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Den mutmisstänkte chefen medger att han tjänade 2,2 miljoner på fjällstugorna i Härjedalen men anser inte att affären kolliderade med hans uppdrag som bolagschef i Sundsvalls kommun. ”Projektet var till och med min idé”, säger han till SVT.

SVT har under en tid granskat turerna kring den mutmisstänkte chefen och i dag bekräftar han själv en del av det som lagts honom till last.

Det handlar dels om sponsring men också om att han som vd i ett kommunalt bolag haft privata affärsrelationer med personer och företag som samtidigt haft stora affärer med det kommunala bolag i vilket han var chef. Själv förstår han inte kritiken utan menar att de relationer han haft privat inte påverkat hans jobb som vd.

”Spännande projekt”

Han är uppenbart pressad när SVT får kontakt. Han vill inte kommentera om han haft kontakt med polisen men berättar hur projektet i Härjedalen startade.

– Jag fick nys om en tomt i Härjedalen och tog kontakt med några affärsbekanta som byggt bostadsrätter i Stockholm tidigare och dom hoppade på. De tyckte det var ett spännande projekt.

Okänt för arbetsgivaren

En av dessa affärsbekanta är en Sundsvallsföretagare som via flera företag i bygg- och fastighetsbranschen gjort mångmiljonaffärer med kommunen och det kommunala bolag i vilket vd:n var chef fram till i våras. Han fick då sluta på grund av misstanke om ekonomiska oegentligheter varav fjällstugorna i Härjedalen ska ha varit en.

För en vd i ett kommunalt bolag är det helt enkelt inte tillåtet att ha privata affärsrelationer vid sidan av det kommunala jobbet.

Styrde upp bygget

Själv försvarar han sig med att engagemanget med fjällstugorna inte har med hans jobb i det kommunala bolaget att göra, att de varit helt åtskilda,  men samtidigt visar det sig att han mer eller mindre fungerade som projektledare i Härjedalen. Projektet var inte känt av hans arbetsgivare men han var där 5-7 gånger, berättar han för att ”styra upp” bygget.

SVT: Och det gjorde du samtidigt som du var vd i det kommunala bolaget?

– Ja, det tyckte jag att det fanns utrymme till, svarar han.

Äldre släkting

Den kommunale vd:n var själv inte delägare i projektet i Härjedalen men hade placerat en nära släkting i styrelsen för den bostadsrättsförening som senare skulle köpa fjällstugorna för 31 miljoner. Nu när affären slutförts och stugorna sålts vidare har släktingen lämnat uppdraget.

Vinsten 2,2 miljoner

För den mutmisstänkte bolagschefen har affären varit lönsam. Redan när projektet startade hade han option på en tredjedel av vinsten.

Den vinsten på 2,2 miljoner fanns i ett separat bolag som han övertog i somras från den Sundsvallsföretagare som varit engagerad i projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet