Upprörda röster efter måndagens besked: ”Det är skit att Alby skola lägger ner”

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot politikerna i Ånge kommunfullmäktige är hårt bland Albyborna dagen efter beslutet att Alby skola läggs ner. Till hösten får skolbarnen istället åka till centrala Ånge.

Det är stor ilska och oförståelse som möter oss när vi besöker Alby på tisdagen. Ända in i det sista hade Albyborna hoppats att politikerna skulle ändra sig och rädda skolan.

– Det är skit rent ut sagt att Alby skola lägger ner säger Jill Larsson som har två barn på skolan i Alby.

Familjen flyttade till Alby för mindre än två år sedan och det var skolan som fällde avgörandet. En liten och lugn skola på en liten ort passade familjens behov eftersom de har barn med olika diagnoser.

Roger Olofsson med sin son på Alby skola Foto: Barbro Sellin / SVT

Roger Olofsson är en annan av föräldrarna som är upprörda. Han bor i Östavall, en mil väster om Alby, och det här är andra gången familjen drabbats av en skolnedläggning.

– När skolan och förskolan lades ned i östavall fick vi en mil extra att skjutsa sonen till förskolan här istället, och nu blir det ytterligare en mil säger Roger Olofsson.

”Åt helvete”

Nu känner han sig uppgiven. Efter beslutet i Ånge fullmäktige på måndagen tror han att frågan är helt avgjord.

– Det är ju redan klappat och klart, det är upprörande och åt helvete tycker vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.