– Jag tror att mördaren måste ha känt hunden, säger förre SVT Mittnyttreportern Arne Åkerlund apropå Evamordet i Kramfors 1987. Arne var förste TV-reporter på plats.

”Det var otäckt”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag minns när vi kom fram. Det var ett ensligt ställe och man såg inte mordplatsen från vägen, berättar Arne Åkerlund, före detta reporter på SVT Mittnytt och med i första TV-teamet på plats.

Måndag 28 september 1987, två dagar efter det att 27-åriga Eva Söderström hittats besinningslöst knivmördad och avklädd i ett skogsparti 150 meter från hemmet i Kramfors, kom SVT Mittnytts team till mordplatsen intill området Bruket.

– Vi hade svårt att hitta fram till platsen. Till sist såg vi en polisman som gick omkring där inne i skogsdungen, och då förstod vi att vi kommit rätt. Det var ett ensligt ställe med sly och högt gräs. Hade vi inte sett polisen hade vi nog inte hittat dit. Jag tror nog många gick förbi Eva utan att se henne ligga där, berättar Arne Åkerlund.

Bestialiskt

– Det var ett brutalt mord. Det var otäckt. En vanlig ung tjej som inte hade något otalt med någon och som råkar ut för något sådant här när hon bara ska rasta hunden på hemvägen.

Det bestialiska mordet på Eva Söderström försatte Kramfors och hela länet i chock. Att förövaren skulle kunna vara någon närstående var inte det första de utredande poliserna tänkte sig vid åsynen av mordplatsen.

Tidigt rotade sig teorin om att någon med ett komplicerat förhållande till kvinnor i allmänhet lurpassat på ett offer.

Satsade allt på cykelmannen

– Jag kommer ihåg att de koncentrerade i stort sett alla resurser på den så kallade cykelmannen. Men sedan när det inte gick att knyta honom till mordet så då fick de börja om på ruta noll igen. Jag tror det var en ganska besvärlig utredning, säger Arne Åkerlund.

Någon det inte pratats om som möjlig gärningsman förrän nu är en man i Evas närhet. Han har inte delgivits misstanke trots ett flertal förhör, men saknar alibi kring mordet och omges av en del besvärande omständigheter.

”Jätteintressant”

SVT: Vad säger du om de här nya uppgifterna som blivit kända den senaste tiden? Vad tänker du om dem?

– Jag tycker de är jätteintressanta. En sak tror jag bestämt och det är att den som mördade Eva måste ha känt hunden. Jag har hund själv och om man inte känner hunden tror jag inte att man kan döda hunden med ett enda hugg. Jag tror det är omöjligt faktiskt, säger Arne Åkerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.