• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas att de kan ta tag i problemen” –starta klippet för att höra Midlandas flygplatschef Frank Olofsson berätta om situationen med Detur.

Detur fortsatt under lupp av Konsumentverket – erbjöd charterresor som redan var inställda

Uppdaterad
Publicerad

Resekaoset fortsätter kring charterbolaget Detur. Dokument från Konsumentverket som SVT tagit del av visar att flygplatserna redan visste att flygresorna var inställda – trots att de låg bokningsbara på charterbolagets hemsida. 

– Vi hoppas att de ska kunna ta tag i problemen, säger Frank Olofsson, flygplatschef på Midlanda.

Efter resekaoset med inställda resor, sena återbetalningar och bristande information till kunder har Konsumentverket tagit vidare granskningen av charterbolaget Detur.

Erbjöd resor som var inställda

Myndigheten sökte på Deturs hemsida efter bokningsbara resor och ringde sedan flygplatserna för att bekräfta att flyget lyfter som angivet – vilket inte var fallet.

Enligt dokumenten som SVT tagit del av visade det sig att flygplatserna redan fått veta att resorna på sajten var inställda och bekräftade att inga flyg skulle lyfta för angivna resor.

Granskningen gällde avgångar från Midlanda flygplats samt Örnsköldsviks, Norrköpings, Jönköpings och Umeå flygplatser. (Se faktaruta.)

Detur svarar på kritiken

SVT vände sig direkt till Detur för att få svar på Konsumentverkets uppgifter.

Hur kommer det sig att ni sålt resor efter att ni meddelat flygplatserna att de ställts in?

”Det kommer sig av att resorna vid tillfället inte formellt ställts in och det därför fanns en intention att genomföra resorna, i det fall tillräckligt bokningsunderlag uppnåtts. Konsumentverket menar att researrangören ska informera om att resor som inte med absolut säkerhet kommer att genomföras skall informeras kund/konsument, alternativt inte vara bokningsbara. Konsumentverket menar sålunda med det yttrandet, att det som stipuleras i de Allmänna Resevillkoren, punkt 7.4, inte är tillräckligt”, skriver Tim Åström, Deturs mediakontakt, i ett mejl till SVT som fortsätter:

Formellt ställt in

”Sedan Konsumentverkets yttrande under det företagna mötet, har Detur beslutat att avstå från att försöka uppnå ett tillräckligt antal resenärer för de avgångar där det tidigare bedömts att ändå finnas en möjlighet att vid ett förbättrat bokningsläge genomföra dem, och har formellt ställt in dem och avlägsnat alla bokningsmöjligheter för dessa.”

Hur ser ni på risken att ni därmed brutit mot marknadsföringslagstiftningen?

”Då en sådan risk endast skulle föreligga så till vida att resor gjorts bokningsbara och sålts med full medvetenhet om att de aldrig tänkts genomföras och varje resa som funnit bokningsbar och sålts har gjorts med intentionen att genomföra dem, så torde en sådan risk inte föreligga”, skriver Detur.

Konsumentverket säger att ärendet fortfarande pågår och att de kommer skicka nya frågor till Detur i veckan.

I videon berättar Frank Olofsson, flygplatschef på Midlanda, om det havererade samarbetet med Detur.

Vad tycker du att vi borde granska?Tipsa SVT:s granskande reportar.

Från Jönköping erbjöd Detur resor till Kreta och Turkiet – men när Konsumentverket kontaktade flygplatsen uppgav den att alla var inställda.

Från Norrköping erbjöds paketresor till Kreta, Rhodos och Turkiet, men kontrollen visade att alla avgångar till Kreta och Rhodos var inställda och att avgångar till Turkiet var inställda på söndagar.

Från Örnsköldsvik erbjöds resor till Kreta och Rhodos. Alla resor till Kreta och flera Rhodos-avgångar visade sig inställda.

Från Midlanda erbjöds resor till Rhodos och Turkiet som samtliga var inställda.

Från Umeå erbjöds resor till Turkiet som kontrollen visade ställts in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet