Så här skulle det se ut, hotellet som delat Härnösand i ett för och emot. Skiss: TM Konsult

Domstol stoppar hotellbygget i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Mark och miljödomstolen upphäver Härnösands kommuns detaljplan för Kanaludden. Det innebär att hotellbygget omöjliggörs.

Domstolens beslut har väckt bestörtning i kommunhuset.

– Jag är oerhört besviken och upprörd. Det här visar att statens riksintressen är ett av våra största tillväxthinder, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

Hotellbygge i Härnösand

– Om vi inte får bygga här, var får vi då bygga? Som jag ser det bestämmer staten genom den här domen att Härnösand ska bli ett museum, fortsätter Fred Nilsson (S).

Skadar kulturmiljön

I motsats till länsstyrelsen i Västernorrland anser Mark- och miljödomstolen att riksintresset för kulturmiljön på området skulle ta skada av hotellbygget.

”Det är mycket ovanligt att Mark- och miljödomstolen går emot länsstyrelsens beslut i fråga om riksintresse, men i det här fallet gjorde den alltså det.”, skriver Härnösands kommun i ett pressmeddelande.

Beklagar

Patrik Attini, som varit redo att investera 140 miljoner kronor i hotellbygget, är också besviken.

– Jag beklagar verkligen domstolens besked. Jag tror mycket på projektet och vet att det är viktigt för Härnösand och Höga Kusten, säger Patrik Attini.

Kommunen kommer med stor sannolikhet att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellbygge i Härnösand

Mer i ämnet