Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Innan hon har fyllt 20 kommer hon ha fyra barn”, säger Danas mamma Irina Bujor. Se hur familjen lever i Rumänien. Foto: Peter Nässén/SVT

Dana hoppade av skolan – lever på familjens tiggande i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Irina Bujor sitter till vardags och tigger utanför Systembolaget i Sundsvall, men egentligen bor hon i Rumänien med sin stora familj.

SVT Västernorrland har återvänt till familjens hem i Valea Seaca – där barnens drömmar om utbildning bytts mot egna familjer.

– Min man är i skogen och samlar ved, säger Dana Spiridon.

15-åriga Dana sitter utanför föräldrarnas hem i byn Valea Seaca i Rumänien. I famnen har hon sju månader gamla dottern Aneli som nyfiket tittar sig omkring. Sist vi träffade Dana var hon åtta år gammal och drömde om att bli polis.

Dana Spiridon (längst ner till höger i bild) med sin familj hemma i Valea Seaca i oktober 2016 Foto: Peter Nässén/SVT

Tiggde i Sundsvall när dottern gifte sig

Det var 2016 som SVT Västernorrland följde med Irina Bujor och hennes familj hem till Rumänien första gången. Det som mötte mig då var en enorm fattigdom, ett utanförskap i samhället och barn som hoppade av skolan tidigt och bildade egna familjer redan som barn.

– Jag visste ingenting, jag var i Sverige och tiggde när hon gifte sig och blev med barn, jag kunde inte stoppa henne säger Irina Bujor och tittar ilsket på dottern Dana.

Utbildning en nyckelfråga

Utbildning är en nyckelfråga för hela Rumäniens framtid, inte bara romerna. Om några år kommer en stor del av landets arbetsföra befolkning bestå av, till stor del outbildade, romer. Och för att det ska kunna bli någon förändring krävs att folkgruppen lyckas bryta sina traditionella normer.

I videon berättar Dana och Irina om drömmar, och om svårigheterna att lämna tiggeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.