Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
10-åriga Lavinia är ett av de barn som får chans till utbildning genom Hoppets stjärnas skolprojekt. Hör henne berätta om vardagen i skolcentret. Foto: Peter Nässén/SVT

Hoppets stjärna från Örnsköldsvik hjälper fattiga romer att få utbildning i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Utbildning är nyckeln för att förändra framtiden för de fattiga romerna i Rumänien.

Hjälporganisationen Hoppets stjärna från Örnsköldsvik driver därför ett projekt i landet för att hjälpa barnen att klara skolan.

När skolan är slut styr många av de fattigaste barnen i Valea Seaca stegen mot en vit byggnad några hundra meter från skolan. Den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna, från Kärrsjö i Örnsköldsviks kommun, driver ett projekt för att få romernas barn att gå i skola.

– Jag kommer hit och gör läxan och leker med mina kompisar, säger 10-åriga Lavinia Roman.

Hoppets stjärna i Rumänien

Många romska barn saknar utbildning

Valea Seaca ligger i ett av de fattigaste områdena i Rumänien, och mellan 80 och 90 procent av eleverna på skolan är idag romer. Men många går aldrig ur grundskolan, endera tvingas de hoppa av för att ta hand om sina yngre syskon när föräldrarna åker utomlands och tigger – eller så gifter de sig och får barn när de är 13-15 år gamla.

– Jag drömmer om att bli flygvärdinna, och det ska jag bli i England, mina föräldrar ska åka dit, säger Lavinia.

Vad ska de göra i England?

– Det vet jag inte, men mamma vet, säger Lavinia roman bestämt.

Minskade anstånd efter pandemi och krig

När skolprojektet startade 2015 hade man resurser att ge barnen ett varmt mål mat varje dag och dessutom hjälpte man familjerna med enklare renoveringar av deras hem. Det kunde SVT Västernorrland visa när vi besökte projektet för sju år sedan.

Men sedan bröt pandemin ut och kriget i grannlandet Ukraina har gjort att bidragen till hjälporganisationen halverats i Rumänien.

I videon berättar Lavinia om vad centret betyder för henne, och de anställda ger sin syn på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet