Dubbelspår i farozonen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu oklart om det blir något dubbelspår mellan Sundsvall och Dingersjö som Trafikverket planerat. Orsaken är nya direktiv från regeringen.

Orsaken är att regeringen gett verket i uppdrag att se över flera projekt i den nationella planen.

Totalt berörs ett 20-tal projekt i hela landet. Bakgrunden är att Trafikverket fått i uppdrag att se över framtida byggen för att minska koldioxidutsläppen.

Dubbelspår Gävle-Härnösand

– Vi fick i uppdrag av regeringen att se över projekten i den nationella planen. Nästa år kommer Trafikverket att lägga fram förslag på förändringar av planen till regeringen som sedan tar slutlig ställning till förslaget, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till SVT Västerbotten.

Avtal med staten

Ett av de berörda projekten är just dubbelspårsutbyggnaden på järnvägen mellan Sundsvalls Central och Dingersjö, söder om Sundsvall. Byggstarten var planerad till 2017 och enligt Sundsvalls kommuns hemsida skulle dubbelspåret minska restiderna på Ostkustbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelspår Gävle-Härnösand

Mer i ämnet