Christer Fuglesang framför sin ”rymdraket” Foto: TT/SVT

Christer Fuglesang fick barnens teckningar – efter tolv år

Uppdaterad
Publicerad

När Christer Fuglesang var ute i rymden bad dåtidens sena nyhetsprogram Mittnytt, tittarna att skicka in teckningar. Nu 12 år senare får vår ende astronaut äntligen se dem.

I år är det 12 år sedan Christer Fuglesang för första gången begav sig ut i rymden. Klockan 20.47 den 9 december 2006 lokal tid lyfte svensken från Kennedy Space Center i Florida.

Flög över Mittnyttområdet

Eftersom Christer Fuglesang skulle flyga över dåvarande Mittnyttområdet många gånger under sin rymdfärd tyckte vi att det vore kul att uppmärksamma detta i nyhetsprogrammet. Sagt och gjort. I de sena nyheterna som sändes klockan 22:15 på den tiden uppmanades barn att skicka in teckningar till Christer Fuglesang.

63 teckningar

Antagligen var det inte så många barn som såg uppmaningen som var långt efter läggdags. Men dagisfröknarna var vakna och på bara några dagar kom 63 teckningar in till programmet.

Raket i papier-maché

En avdelning på Riddarens förskola i Sundsvall gjorde till och med en raket i hönsnät och papier-maché. Över en meter lång med både sprutande raketeld och astronauter på rymdpromenad.

Teckningar kom i retur

Värre var det när teckningarna skulle överlämnas. Redaktionen skickade hela rasket till SVTs dåvarande utrikeskorrespondent Stefan Åsberg för att överlämnas så fort Christer Fuglesang satt fötterna på jorden igen. Men allt var kaotiskt efter landning och Christer fick aldrig teckningarna som istället kom i retur till Sundsvall några veckor senare.

Kaotisk presskonferens

12 år senare minns Christer Fuglesang hur det var när han landade:

– Om det var presskonferensen direkt efter landning var den rätt kaotisk. Om jag inte fick teckningarna då är det förståeligt.

Bilderna blev liggande. Barnen som tecknat dem har blivit tonåringar som alla går på gymnasiet nu och den där rymdresan de engagerade sig i kanske några har glömt. Eller inte. Flera har valt naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet och när Christer Fuglesang får höra det skiner han upp:

– Det är ju precis det som jag pratar om. Att vi ska skicka upp människor i rymden handlar inte bara om just det utan att även inspirera andra att söka till naturvetenskapliga områden. Det är så vi och forskningen går framåt, säger han.

Uppdraget slutfört

Christer Fuglesang verkar uppriktigt rörd över att han kan ha inspirerat så små barn och skickar en hälsning med tack.

Så ni som gick på dagis för 12 år sedan och ritade en raket till Christer Fuglesang. NU har han fått den!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.