Sven Bredberg, moderaterna i Sundsvall, menar att det krävs en ordentlig förändring av Drakfastigheter – gör ett kommunalt bolag av det, tycker han

Efter alla turer – krav på åtgärder för kommunala Drakfastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Att Drakfastigheter i Sundsvall åter hamnat i debattens fokus har fått moderaterna i Sundsvall att åter kräva åtgärder när det gäller Drakfastigheter.  Lägg ner verksamheten och starta om som kommunalt bolag, kräver M.

De senaste åren har Drakfastigheter dragit på sig skarp kritik från den politiska oppositionen i Sundsvall.

Kritiken har handlat om skenande byggkostnader, märkligheter kring stora upphandlingar och fördyringar som i slutändan drabbade skolor som

Drakfastigheter ansvarar för. 

”En cirkus – lägg ner”

2017 hade oppositionsrådet Jörgen Berglund fått nog och dundrade i media: ”Cirkusen får inte fortsätta – lägg ner Drakfastigheter”, tyckte han.

Ersätt med ett kommunalt bolag, menade moderaterna.

Hans Forsberg (C) tyckte att oppositionen hade dålig koll och pekade på att en ”stor genomlysning” av verksamheten hade gjorts och att ”utvecklingen gick åt rätt håll”

Idag, några år senare, har ytterligare en chef avpolleterats och nye kommundirektören konstaterar att man fortfarande har problem.

-Vi har haft utmaningar, och vi har inte kommit tillrätta med dess under den tid som har gått, sa Jonas Walker till SVT.

Bolagiseringskravet tillbaka

Nu lyfter moderaterna åter in kravet på att Drakfastigheter borde ombildas till ett kommunalt bolag.

-Åtgärderna har varit otillräckliga, det behövs en organisationsförändring för att ett tydligare ansvar och bättre styrning av ekonomin, tycker Sven Bredberg, mångårig moderat kommunpolitiker som bland annat är ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

I klippet – Bredberg om kravet på bolagisering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.