Ur led är tiden – och vädret. Högsommarvärme redan i maj och hjortronen blommar för fullt i Mellannorrland. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Rekordtidig hjortronblomning i norra Sverige: ”Kan bli problem”

Uppdaterad
Publicerad

Högsommarvärmen fortsätter och det varma vädret har vänt upp och ned på det normala. I mellersta Norrland blommar hjortronen redan – och mycket tyder nu på att det blir en riktig getingsommar i år.

I slutet av april trodde få att snön skulle försvinna före midsommar. Men högsommarvärmen som legat kvar i flera veckor har förändrat situationen totalt och naturen har satt full fart.

För bara en månad sedan låg snön meterdjup på myrarna, men redan nu blommor hjortronen.

– Det är väldigt tidigt. Det är två-tre veckor tidigare än vanligt, säger bäruppköparen Ulf Hagner.

Risk att allt torkar bort

Förhoppningar finns om en tidig skörd av både hjortron och andra bär, men fortsätter värmen riskerar bären i stället att torka bort.

– Det har ju varit varmt länge nu, och fortsätter värmen samtidigt som det inte kommer något regn så kan det bli problem, säger Ulf Hagner.

På ängarna blommar midsommarblomster och andra växter som normalt har sin blomning just vid midsommar och överallt surrar det. På saneringsföretagen räknar man med en riktig getingsommar.

Hög aktivitet bland insekterna

– Vi har haft en tropisk värme även här i Norrland i flera veckor nu. Och det har bidragit till att vi har en hög aktivitet ganska tidigt i år, säger Peter Nyström på saneringsföretaget Anticimex.

Än så länge ser man mest getingdrottningar som håller på att bygga upp sina samhällen och bosätter de sig på olämpliga ställen är det nu man ska göra något åt saken.

– Generellt ska man ta bort bon så tidigt som möjligt för att slippa stora insektssamhällen senare under sommaren, säger Peter Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.