Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tänker eleverna på Gudlav Bilderskolans teknik- och designprogram om mönstring, värnplikt och svenskt Natointräde? I klippet berättar några av dem mer. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Efter Natointrädet – nu ska Västernorrlands unga mönstra inför värnplikten

Uppdaterad
Publicerad

Nära 28 000 ungdomar i landet ska nu in på mönstring, det första steget före värnplikten.

719 av de här 06:orna finns i Västernorrland – 494 killar och 225 tjejer. Det här är första årskullen som mönstras efter Natointrädet – så vad tänker de själva om saken? Vi frågade några elever på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå.

110 000 unga fick brevet med mönstringshandlingar från Pliktverket och ungefär 25 procent av dessa har nu kallats till mönstring.

Uppskattningen är att ungefär 8 000 av de 27 000 som mönstrar kommer att genomgå militär grundutbildning. Eller som det hette förr – göra lumpen.

Värnplikt

Så lång är grundutbildningen

Den militära grundutbildningen är mellan nio och femton månader, och för den här kullen kommer den utföras under säsongen 2025/2026.

Hur många av de här 719 ungdomarna från länets alla kommuner som i nästa steg verkligen kommer att göra värnplikt återstår att se.

Men utgår man från Plikt- och prövningsverkets beräkning handlar det om drygt 200 personer.

Så här många ska mönstra i länets kommuner

Örnsköldsvik: 161

Sollefteå: 54 (den kommun med flest tjejer kallade till mönstring, 35%)

Kramfors: 49

Härnösand: 63

Timrå: 49 (den kommun med lägst andel tjejer som mönstrar, 14 % )

Sundsvall: 318

Ånge: 25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet