Baltic Star skulle lämna hamnen i Lunde omgående i slutet av fjolåret, men båten ligger fortfarande kvar. Nu har ägarbolaget dömts till 65 000 kronor i böter för miljöbrott. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Efter oljeutsläppet i Lunde: Baltic Stars ägare får 65 000 i böter

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Rederi Hotell Fartyget BJ AB som ägs av Leif-Ivan Karlsson får 65 000 kronor i böter för oljeutsläppet från skandalbåten Baltic Star i hamnen i Lunde i Kramfors.

Utsläppet av 185 liter dieselolja skedde några dagar efter att den omdiskuterade passagerarfartyget Baltic Star hade lagt till vid kajen i Lunde i augusti 2022. Det sedan fartyget utan trafiktillstånd körts från Vivstavarv i Timrå till Lunde under uppmärksammade former.

Ångermanlands tingsrätt dömer bolaget som står som ägare till fartyget till 65 000 kronor i företagsbot. Det eftersom det enligt domen inte gått att klarlägga vem som hade ansvaret för oljeutsläppet.

M/S Baltic star

Fartyget Baltic Star, eller Birger Jarl som den också kallats, har varit en följetong under flera års tid. Sommaren 2022 kördes den från Stockholm till hamnen i Vivstavarv i Timrå. Det trots att det inte klassats som sjöduglig och trots att den saknade trafiktillstånd.

Planer för båten

Därefter kördes den, återigen utan nödvändiga tillstånd, till Lunde.

Bolagets ägare och ensamme firmatecknare Leif-Ivan Karlsson har haft planer på att göra båten i ordning både för kryssnings- och hotellverksamhet. Men han har ända sedan fartygets ankomst till Lunde varit i klammeri både med Kustbevakningen och Kramfors kommun.

Kommunen gav företaget som äger båten ett tillfälligt tillstånd att ligga vid kaj i Lunde för att göra nödvändig renovering och upprustning av båten. Men när det tillståndet löpte ut i slutet av förra året förklarade kommunen att Baltic Star omedelbart skulle lämna Lunde. Något som inte skett.

”Sabotage”

I polisförhören med Leif-Ivan Karlsson om miljöbrottet uppges det att Kustbevakningen konstaterat att olja runnit längs båtens skrov och ner i vattnet.

– Det är gissningslekar de leker, jag hävdar bestämt att det är sabotage, säger Leif-Ivan Karlsson i förhöret och menar att han och fartygschefen i efterhand fastslagit att tanken inte varit överfull vid tillfället.

Efter det att domen blivit offentlig under onsdagen sa Leif-Ivan Karlsson till Sveriges Radios P4 Västernorrland:

– Domen är felaktig, men jag hade inte förväntat mig annat. Jag kommer att överklaga den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet