Passagerarfartyget Baltic Star, även kallad Birger Jarl, har inget bygglov för att ligga i hamnen i Lunde i Kramfors kommun. Foto: SVT arkiv

Skandalbåten Baltic Star måste lämna Lunde hamn omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget Baltic Star, även kallat Birger Jarl, måste flyttas från hamnen i Lunde omgående enligt ett beslut i Kramfors kommunstyrelse.

SVT berättade om fartyget i flera publiceringar 2022. Ägaren Leif-Ivan Karlsson har haft stora planer på att göra om den till restaurang- och hotellbåt med mera. Men fartyget har inte godkänts som sjödugligt och de nödvändiga tillstånden har inte funnits, vare sig för att ligga vid kaj eller ha verksamhet på båten.

Fartyget flyttades från Vivstavarvs industriområde i Timrå till Lunde i augusti 2022.

Kommunledningen i Kramfors pekar på att ägaren har förtöjt fartyget utan bygglov. Ägaren har fått respit för att göra reparationer och underhåll men nu sätter kommunstyrelsen alltså ner foten i frågan.

Vite

Beslutet innebär även ett vite på 200 000 kronor för varje påbörjad kalendermånad som fartyget ligger kvar vid kajen i Lunde.

– Fartyget anlöpte hamnen med avsikt att ligga kvar utan att kontrollera om det var tillåtet. Vi accepterade att de skulle få vara kvar för reparation en tid men den tiden är ute, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) bland annat på kommunens webbplats.

Kramfors kommun kräver också att bolaget som äger Lunde hamn ska se till att kajen är fri för båttrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.