Gun-Britt och Marwan Fayad är glada över beskedet från Trafikverket. Foto: Anna Beijron SVT

Efter SVTs granskning – Malandsbor beviljas förtida inlösen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett möte på tisdagen har Trafikverket beslutat att bevilja samtliga ansökningar om förtida inlösen i Maland, norr om Sundsvall där en ny järnväg för godstrafik ska dras.

Nyligen berättade vi om Trafikverkets planer på en ny järnväg för godstrafk mellan Tunadal och Birsta. I Maland ska järnvägen dras rakt igenom bebyggelse och 22 fastigheter ska lösas in.

Men de boende har tidigare fått beskedet att de får vänta på inlösen tills besluten vunnit laga kraft. Men nu ändrar verket sig och beviljar samtliga sex husägare som sökt, tidig inlösen.

Malands- och Bergsåkerstriangeln

– Det var trevligt att höra. Det känns fantastiskt samtidigt som det är definitivt. Helst hade vi velat bo kvar, säger Marwan Fayad som bott i området i 35 år.

”Kommit längre i planerna”

Enligt Trafikverket beror dagens beslut på att man nu kommit längre i planerna och att man är ganska säker på att järnvägsbygget blir av. I våras kom projektet med i den nationella planen, men beslutet till fastighetsägarna om beviljad inlösen kommer nu, ett halvår senare.

– Nu skickar de hit en värderingsman och så ska både vi och Trafikverket godkänna värderingen. Vi tänker att vi framåt våren och sommaren ska hitta ett nytt boende, säger Marwan.

Trafikverkets förklaring

– Nu har vi kommit så långt i planläggningsprocessen att vi känner oss säkra på att det är de här fastigheterna som är berörda och vi måste ge ägarna en rimlig chans att hitta ett nytt boende, säger Håkan Åberg som är Trafikverkets projektledare.

Han säger att man nu kommer att göra enskilda överenskommelser med varje husägare och att de har som minst till hösten nästa år på sig att flytta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malands- och Bergsåkerstriangeln

Mer i ämnet