Hör Karin Söderberg om hur vattenläckan påverkat operationerna vid Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Marcus Lindström / SVT

Efter vattenläckan – salar fortsatt nedstängda på Örnsköldsviks sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En vattenläcka på taket har tvingat Örnsköldsviks sjukhus att skjuta fram cirka 50 planerade operationer. Det är fortfarande oklart när verksamheten kan komma igång igen.

– I ett drömscenario är vi igång om två veckor, säger Karin Söderberg vid sjukhuset.

Det var i slutet av förra veckan som det blev känt att smältvatten trängt in i G-flygeln på Örnsköldsviks sjukhus. I byggnaden finns bland annat operationsavdelningen, och vatten upptäcktes i ett antal av salarna. Detta har inneburit att omkring 50 operationer hittills fått ställas in. Är salarna obrukbara ännu en vecka kan ytterligare ett 50-tal operationer komma att beröras.

I helgen har taket skottats, och underhållsarbete pågår.

– Taket är helt rent på is och snö nu och det läcker inte längre. De har jobbat intensivt hela helgen och ska snart lägga ny takpapp, säger Karin Söderberg, enhetschef vid operationsavdelningen.

Hur allvarligt är det här för er?

– Det är jätteallvarligt. Det är patienter som nu får stå tillbaka och flytta fram sina operationer. Men vi måste tyvärr göra den här åtgärden.

– Det är så klart tråkigt för alla, men vi kan inte genomföra operationer om de inte är patientsäkra.

Vilka typer av operationer är det som ställs in?

– Det är sådant som är av icke-akut karaktär. Det som är akut måste naturligtvis göras.

Först fick ni skjuta upp operationer till följd av corona. Nu får ni skjuta upp operationer till följd av en vattenläcka. Hur ska ni göra för att komma ikapp?

– Vi får köra för fulla spjäll när vi väl får börja igen. Det kommer att ta lite tid, men vi öppnar förhoppningsvis om några veckor och då får vi köra för fullt, säger Karin Söderberg.

Hör mer hur operationerna påverkas av läckaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.