Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Israelsson

Elbilsägaren Petter: ”Oroar mig inte för att det blir dyrt att ladda”

Uppdaterad
Publicerad

Trots stigande elpriser så fortsätter registreringen av elbilar att öka. Petter Elfving i Sundsvall oroar sig inte för att det ska bli dyrt att ladda den elbil han just köpt.

I september registrerades fler elbilar än bilar som drivs med diesel eller bensin vilket bara skett en gång tidigare, det var i december 2021, enligt branschorganisationen Mobility Sweden.

Privatleasing ökar

En av de nya elbilsägarna är Petter Elfving i Sundsvall. Han är inte bekymrad över att elpriset ska göra att laddningen av bilen blir extremt dyr.

– Det känns som att det ska bli väldigt höga elpriser innan det inte lönar sig att ha en elbil, säger han.

Sundsvallbon laddar bilen när elpriserna är som lägst.

– Vi har en smartfunktion så den laddar när priset är som lägst. Vi ställer in en tid när bilen ska vara klar och då är den fulladdad på morgonen, konstaterar han.

Petter Elfving finansierar sin bil med hjälp av privatleasing och han är inte ensam. Andelen privatleasade elbilar har ökat från cirka 30 procent 2019 till 70 procent hittills i år, enligt Mobility Sweden.

Mjukare körning

Petter Elfving arbetar som trafikpolis och har märkt att körningen med en elbil blir mera mjuk och följsam eftersom man inte vill belasta batterierna för hårt.

Ser du en möjlighet att trafikrytmen ska bli lugnare när fler skaffar elbilar?

– Man kan alltid hoppas, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.