Automaten är skapad av ett UF-företag och den togs väl emot av rektorn Malin Rönnqvist Foto: SVT

Elever på Timrå gymnasium erbjuds kostnadsfria mensskydd på skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Timrå gymnasium kan elever få tillgång till mensskydd när som helst under en skoldag. I lokalerna har man installerat en automat som erbjuder kostnadsfria mensskydd till den som behöver.

– Automaten är till för att elever skall kunna känna sig trygga i sin skolvardag, säger Timrå gymnasiums rektor Malin Rönnqvist.

Tidigare har skolan erbjudit mensskydd via skolsköterskan men de gånger sköterskan inte funnits tillgänglig har det varit svårare för den som behöver ett mensskydd att få tag på ett.

– Vi behövde en annan lösning och då såg vi att denna automat fanns. Att ha tillgång till mensskydd på flera platser i skolan har efterfrågats, säger Malin Rönnqvist.

Eleverna positiva till automaten

Automaten har hittills inte kunnat användas men den har redan tagits väl emot av eleverna.

– Jag tror att den kommer att användas. Om man har glömt att ta med mensskydd till skolan eller om det sker någon incident så är det bra att den finns, säger Isabelle Åström, elev vid Timrå Gymnasium.

Isabelle Åström tror att automaten kan bidra till att skammen som finns för mensskydd försvinner, något som rektorn Malin Rönnqvist tycker är viktigt.

– Automaten hjälper att jobba med den tabu som mens innebär för många, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.