Ensamma i SVTs studio berättar Selina Bjermkvist (till vänster) och Elli Hulth från Sundsvall om sina respektive skolår fyllda av mobbning och utanförskap. Men också om sin starka vänskap – och om att de är varandras förebilder. Foto: SVT

Elli och Selina mobbades under hela skoltiden – talar ut i SVTs ”Helt ärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallstjejerna Elli Hulth, 22, och Selina Bjermkvist, 19, hade både på varsina håll blivit mobbade under alla år i grundskolan. På gymnasiet möttes de – och blev vänner för livet.

I SVT plays ”Helt ärligt” berättar de om utanförskap och självmordstankar men också hur de hittat stöd i varandra. Se en bit ur programmet här.

Efter att ha genomgått helvetiska år på varsina håll under grundskoletiden fyllda av mobbning och kränkningar träffades Selina Bjermkvist och Elli Hulth för första gången när de blev klasskamrater på gymnasiet.

Samhörigheten blev omedelbar – och deras möte blev början på en mycket stark vänskap.

Det var Selina som i våras, utan Ellis vetskap, skrev brevet till redaktionen för SVT Plays ”Helt ärligt”, sedan medverkanden hade efterlysts via webben.

Ställde upp till slut

– De tyckre att hennes historia om en uppväxt fylld av mobbning och svåra upplevelser var bra och ville ha med henne. Men hennes pappa ville inte vara med i programmet tillsammans med henne som det först var tänkt, så då frågade hon mig i stället, berättar Elli för SVT Västernorrland.

Vad tänkte du då?

– Först ville jag inte ställa upp. ”Varför ska jag göra det här”, tänkte jag. Men när jag hade pratat med redaktionen och de hade peppat mig så tänkte jag att ”Äh, jag gör det ändå”.

”Jättenervös”

Hur kändes det att sitta där?

– Jag var jättenervös. En TV-studio med en massa kameror och så. Och så visste vi inte om hur frågorna var formulerade i förväg. Det hade de gjort upp innan, och så kom frågorna på en padda eftersom. Man kunde i och för sig säga pass om man tyckte det blev för svårt, men ändå, berättar Elli.

Selina (t v) och Elli på tu man hand i SVTs ”Helt ärligt” – där de lägger alla kort på bordet och berättar om mobbningen under hela deras skoltid. Foto: SVT

Hur kändes det efteråt?

– Då var det en lättnad. Det jag var mest nervös för efteråt var att de skulle ta med den delen där jag började gråta, för det ville jag först inte skulle visas. Jag ringde produktionen och sa att jag ville de skulle ta bort det. Men de tyckte absolut att det skulle vara med eftersom det ju är ett så starkt ämne. Jag funderade några dagar och så ringde jag tillbaka till dem och sa ”Absolut, ha kvar det som det är”.

”Vi gjorde det bra”

Vad har ni fått för reaktioner efter publiceringen?

– Vi har fått väldigt mycket respons från vänner och så som tycker man är väldigt stark som går ut med det här och att det är ett väldigt bra och viktigt budskap. Det är många som råkar ut för mobbning, och därför känns det rätt och bra att vi gjorde det.

Bra liv i dag

Både Selina och Elli har i dag sambos och jobb. Elli som fick stora delar av sin grundskoletid förstörd på grund av mobbningen har pluggat upp sina betyg och i våras tog de båda studenten.

– Jag lever ett bra liv i dag. Men visst hade man önskat att man fått vara barn när man var barn, säger Elli.

Sorgen över en förlorad barndom berättar hon också om i klippet på SVT Play som ni kan se i sin helhet här.

Det finns hjälp att få om du blir mobbad

Här är några av de sätt du kan få hjälp:

  • Prata med någon vuxen

Allra bäst är det om du kan prata med någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, ett halvsyskons pappa, en fotbollstränare, en mormor eller en ridlärare – vem som helst som verkar kunna lyssna. Att prata med jämnåriga kan också vara bra, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och hjälpa dig på ett helt annat sätt.

  • Ta hjälp av någon i skolan

I skolan finns det vuxna människor som är skyldiga att bry sig om dig. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

  • Kontakta Bris

Ring, mejla eller chatta.

Bris, Barnens Rätt i Samhället, har telefon, mejl och chatt, som sina kanaler. Där svarar Bris kuratorer  som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt.

Alla som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit.

Numret till Bris är: 116 111.

  • Kontakta Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppet vardagar 18-22 samt helger 14-18.

Du hittar den här:

www.jourhavandekompis.se

  • Kontakta socialtjänsten

En del barn har det svårt i sina familjer och får inte det stöd och den hjälp de behöver av sina föräldrar. En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt.

De kommer först och främst att lyssna på vad du har att säga. Sedan kommer de att försöka prata med dina föräldrar för att så småningom kunna hjälpa din familj att få det bättre.

Socialtjänsten finns i kommunen där du bor. Vill du veta mer om socialtjänsten eller hitta telefonnumret till soc där du bor kan du göra en sökning här.

  • Om situationen är akut – ring 112

Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.

  • Gör en anmälan

Du kan också göra en anmälan till Barn- och elevombudsmannen och Skolinspektionen om missförhållanden som mobbning eller kränkande behandling. Granskningarna utgår i från skollagen, läroplaner och övriga regler som gäller i verksamheten.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.