Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Thomsson, (C), sitter i riksdagens näringsutskott och är på besök på forskningcentret RISE i Örnsköldsvik. I klippet berättar han vad han tänker om framtiden. Foto: SVT

Västernorrland storsatsar på gröna drivmedel – riksdagsledamot varnar: ”Många hinder på vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Det händer mycket, och det händer snabbt – men hindren tycks ännu många. I potten ligger ett stort antal nya jobb i Västernorrland – och samtidigt en gigantisk omställning för att Sverige ska vara fossilfritt om bara 22 år. 

Är Västernorrland är på god väg att bli ett nav i landet för produktion av grönt bränsle?

– Tveklöst är det så, säger Magnus Hallgren, divisionschef på statliga forskningscentret RISE i Örnsköldsvik.

På RISE, som ska hjälpa företagen att hitta användbara lösningar, står man just nu i begrepp att börja bygga ett helt nytt forskningslabb i Örnsköldsvik.

Målet att vara världsledande inom området.

Örnsköldsvik navet i navet

Om länet blir ett nav för biodrivmedel så tycks Örnsköldsvik vara själva navet i navet.

– Ja, det är här det händer, konstaterar Hallberg.

Ett exempel är Göteborgsbaserade företaget Liquid Wind som i höst ska bygga strax intill Öviks Energi.

Det fossilfria fartygsbränsle som ska produceras använder röken ur värmeverkets skorsten som råvara.

Flera etableringar för grönt bränsle

Fler större etableringar har presenteras – från satsningen på grönt flygbränsle i Långsele till SCA:s bygge av ett bioraffinaderi utanför Östrands massafabrik.

I Alby utanför Ånge tänker globala bolaget RES Renewable bygga en fabrik för vätgas, och i Ljungaverk, i samma kommun, har företaget Permascand aviserat att man tänker starta upp en forskningsenhet kopplat till den kommande vätgasfabriken.

”Många hinder på vägen”

Men allt är inte guld och grönt bränsle. 

– Det finns många hinder på vägen, säger riksdagsmannen Lars Thomson, (C). Han sitter i näringsutskottet och var nyligen i Västernorrland för att med egna ögon se utvecklingen i norra Sverige.

– Tillstånden tar för lång tid och det riskerar att skapa flaskhalsar, tycker Lars Thomson (C). Det måste ske många stora investeringar nu på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.