Lars Fersters ombord på Estelle Foto: Privat

Lars följer ”Estelles” öde

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsförmiddagen bordades Ship to Gazas fartyg Estelle av Israelisk militär. Utvecklingen i Gaza följs noga i Njurunda utanför Sundsvall av Estelles jungman Lars Fersters.

Njurundabon Lars Fersters har varit engagerad i Ship to Gaza under många år och han har bott ombord på Estelle sedan i påskas fram till i september då han mönstrade av i Spanien. Fartygets besättning, cirka 17 personer, byts ut med jämna mellanrum under resans gång. Även Lars dotter Kerstin har varit med under en etapp.

600 fotbollar

Den tremastade skonaren Estelle är lastad med olika förnödenheter som befolkningen i Gaza kan ha användning för. Fartyget kan bara ta 237 ton last. Lars menar att det är en droppe i havet. I lasten finns t ex 20 ton cement, medicinsk utrustning, musikutrustning och 600 fotbollar. En del skulle ha lastats ifjol men stoppades då av grekiska myndigheter.

Ship to Gaza

Kontakten bruten

Lars följer med en viss oro Estelles färd via nätet.

– Orolig? Javisst man är spänd. Men jag tror inte att de är så dumma som de var 2010 när de sköt ihjäl flera besättningsmedlemmar på ett turkiskt fartyg, säger Lars Fersters till SVT Mittnytt.

Kontakten med Estelle är nu bruten. Det sista Lars fått veta är att sex israeliska krigsfartyg med maskerade män närmade sig. Sedan kom information om att besättningen förts i land.

– Estelle är ett fredligt, obeväpnat fartyg lastat med saker som befolkningen behöver fortsätter Lars.

– Gazas befolkning har ingen möjlighet att importera eller exportera några varor. De är instängda i ett jättelikt utomhusfängelse och strider mot folkrätten. Resan till Gaza är symbolisk handling för att rikta världens ögon mot den olagliga blockaden. Vi har hållit på i flera år vi ger inte upp.

Vill bryta Israels blockad

Ombord på Estelle finns aktivister som vill bryta Israels marinblockad och nå Gazaremsan.

Ship to Gaza har gjort två tidigare försök att leverera varor till Gaza. Vid första försöket 2010 dödades nio aktivister när Israel bordade ett skepp utanför Gaza.

Flera svenskar finns ombord på båten, bland annat konstnären Dror Feilder, riksdagsledamoten Sven Britton (S) och Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap.

(TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ship to Gaza

Mer i ämnet