Drygt 22 000 fordon per dygn passerar på E4 genom centrala Örnsköldsvik. Förhoppningen från såväl lokala politiker, som sju regioner i landet, är att få till en dragning utanför centrum. Hör Elvy Söderström (S), ordförande i Botniska korridoren, om hur hon ser på chanserna att projektet väljs ut i den nationella planen. Foto: SVT

Ett steg närmare E4-tunnel i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

En E4-tunnel genom Åsberget i Örnsköldsvik saknar fortfarande finansiering och finns inte med i den nationella infrastrukturplanen.

Nu lyfter sju regioner i Sverige fram projektet som ett av de prioriterade i landet när det gäller framtida vägsatsningar – ett stöd som kan bli betydande när besluten om framtida investeringar ska fattas.

– Det är en styrka att vi kan ställa oss bakom varandras behov. Vi har en samsyn när det gäller behovet av infrastruktur, säger Elvy Söderström (S), ordförande i Botniska korridoren och före detta kommunalråd i Örnsköldsvik.

De fem nordligaste regionerna har via Botniska korridoren samarbetat kring infrastrukturfrågor i flera år, men nu har även Dalarna och Örebro anslutit sig.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Ny plan ska tas fram

Arbetet med att ta fram en ny nationell transportplan pågår sedan i somras. Genom att gemensamt lyfta fram ett antal utvalda satsningar hoppas de sju regionerna få igenom sina prioriteringar – på vägsidan handlar det bland annat om ny omfarter i Örnsköldsvik och i Brunflo.

– Vi gör ett inspel till Trafikverket där vi har plockat ut objekt som kan genomföras inom tre år. Vi är överens alla sju regioner, säger Elvy Söderström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Mer i ämnet