Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kajsa Dovstad, läkare på Sollefteå sjukhus och liberal debattör beskriver konsulternas rapport som ”rätt värdelös”. Hon berättar att personalen ska träffas och diskutera hur man nu kan agera för att få regionledningen att backa på förslaget. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

”Extremt dålig utredning” -Sollefteåläkare sågar sjukhusförslag

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteåläkaren Kajsa Dovstad är inte nådig i sin kritik mot regionledningens beslut att avveckla det mesta av dagens verksamhet på Sollefteå sjukhus. I en debattartikel går hon till hårt angrepp mot konsulternas rapport som hon menar blir ett direkt hot mot patientsäkerheten – och som inte sparar några pengar.

Under tisdagen kom beskedet från de tre styrande partierna att man tänkte gå vidare med det konsultförslag för sjukhusen i länet som presenterades för en månad sedan.

Ville lägga ner helt

I sin poängvärdering av olika alternativ landade utredarna på Ernst & Young i att en avveckling av Sollefteå sjukhus vore det bästa för regionen på sikt, men man valde istället att sjukhuset skulle få en ny inriktning – vård av multisjuka äldre. Den verksamhet som finns idag, från de ortopediska operationerna, IVA, vårdavdelningarna till barnvården ska däremot avvecklas.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Experter utan rätt kunskaper

Men Sollefteåläkaren Kajas Dovstad, välkänd liberal opinionsbildare, underkänner i en debattartikel i Svenska Dagbladet konsulternas rapport helt och menar dessutom att de medicinska experter som anlitats inte haft relevanta fackkunskaper.

Centralisering gagnar inte patientsäkerheten, menar Dovstad och pekar på att människor i glesbygd nu får upp till två timmars resa till närmaste akutsjukhus.

Managementkonsulter utan förståelse

Dessutom har utredarna helt hoppat över beredskapsaspekten, tycker hon, trots att Försvarsberedningen har lyft behovet av ett beredskapssjukhus i Norrland, inte minst efter Sveriges inträde i Nato.

Kajsa Dovstad menar i sin debattartikel att regeringen nu måste ta ansvar och se till att regionerna får tillgång till utredningskapacitet med hög kompetens i vårdfrågor – för att slippa ”managementkonsulter utan förståelse för verksamheten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet