Maria Löthman Foto: Barbro Sellin/SVT

Facebookgrupp i Härnösand hedrar mördade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Härnösand har startat en grupp på facebook #womentoremember. Syftet är att hedra mördade kvinnor och kämpa mot mäns våld mot kvinnor.

Varje år söker tusentals kvinnor och barn hjälp på landets alla kvinnojourer.

Stort mörkertal

– År 2018 så var det 22 kvinnor som mördades av män i nära relation och det är den högsta siffran på väldigt länge. Sedan är det även 16.000 fall av misshandel som har anmälts, men mörkertalet är väldigt stort, berättar Maria Löthman.

Vad tänker du om att det är så pass höga siffror?

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det som man vill är att det ska vara en nollvision. Det är det som vi i gruppen jobbar för också. Vi vill att fler ska våga prata och ska kunna prata om det också. Att visa att det är inte kvinnan som bär skulden för det som händer, säger Maria Löthman.

Skärpta straff

Dessutom har gruppen startat en namninsamling för att visa att man inte accepterar våld mot kvinnor.

– Ja, vi vill få in minst 10.000 namn och sedan vill vi lämna in dem till regeringen och Stefan Löfven. Vi vill ju att straffen ska bli skärpta. Ge mer resurser på det här och till kvinnor som blir utsatta, säger Maria Löthman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer