Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Filipsson, ordförande i SYLF Västernorrland, om AT-läkarnas berättelser kan avskräcka andra från att vilja utbilda sig vid Ö-vik och Sollefteås sjukhus. Foto: Anna Quayle/SVT

Facket om AT-läkarnas kritik: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i flera artiklar berättat om arbetssituationen för AT-läkare vid sjukhusen i Ångermanland. SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, reagerar på läkarnas vittnesmål.

– Det här är berättelser från AT-läkare som är tidigt i karriären och som utsätts för en tuff arbetssituation, säger Tobias Filipsson, ordförande SYLF Västernorrland.

Enligt Filipsson visar Läkarförbundets nationella undersökning att många läkare funderar på att lämna yrket, till följd av den hårda arbetsmiljön.

– Det gäller både yngre läkare som är tidigt i karriären och som är i behov av utbildning som AT-läkare, men också specialistläkare som har fått slita väldigt hårt. Generellt har det varit en tuff arbetssituation för läkarna, säger Filipsson.

AT-läkarkrisen i Västernorrland

Trots att facket har en kontinuerlig dialog med sina medlemmar och arbetsgivare, har de inte känt till flera av AT-läkarnas vittnesmål.

– Vissa saker vet vi och känner till, men vissa saker som framkommer i er granskning har inte kommit fram till oss överhuvudtaget. Vi tycker att det är synd att de här berättelserna inte kommer fram. Vi finns här och vill hjälpa till, säger Filipsson.

I klippet: Hör Tobias Filipsson om AT-läkarnas berättelser kan avskräcka andra från att vilja utbilda sig vid Ö-vik och Sollefteås sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AT-läkarkrisen i Västernorrland

Mer i ämnet