Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ST-läkaren Olle Gyll förstår varför hälsocentralerna i Ö-vik rankas så högt. Hör honom berätta i klippet. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Örnsköldsviks hälsocentraler topplacerade – av AT-läkare

Uppdaterad
Publicerad

När AT-läkarnas ranking av utbildningsorterna nyligen presenterades hamnade Örnsköldsviks sjukhus långt ner på listan.

Samtidigt, i samma rankning, hamnade hälsocentralerna i Örnsköldsvik i toppen.

SVT Nyheter Västernorrland besökte hälsocentralen Husum-Trehörningsjö för att ta reda på vad som gör att hälsocentralen ligger i topp.

Den högst rankade allmänmedicinorten i landet är Universitetssjukhuset Örebro, men med knappa 0,01 mindre poäng kniper Örnsköldsviks sjukhus en andra plats. Olle Gyll har tidigare gjort sin AT-tjänst vid Örnsköldsviks sjukhus och gör nu sin specialisttjänstgöring, så kallad ST, vid hälsocentralen Husum-Trehörningsjö.

Han beskriver sin arbetsplats med varma ord och tror att en del i varför just hälsocentralen i Husum-Trehörningsjö är så bra, är för det kollegiala stödet.

AT-läkarkrisen i Västernorrland

– Mycket handlar om det sociala, det är väldigt viktigt att man kan fungera bra som personalgrupp, att man kan assistera varandra och hjälpa varandra. Även när jag gjorde min AT här så kände man sig väldigt prioriterad. Man får utrymme till att anpassa mitt arbete på det vis som jag behöver göra för att orka med det, vilket jag tror är en framgångsfaktor, säger Gyll.

I klippet: Hör Olle Gyll resonemang om varför hälscentralerna fått så högt betyg, samtidigt som Örnsköldsviks sjukhus totalt sett har tappat i AT-rankningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AT-läkarkrisen i Västernorrland

Mer i ämnet