Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Lindbäck är enhetschef för AT/BT-läkarnas utbildning. Hör honom berätta varför han tror att Örnsköldsviks och Sollefteås sjukhus tappat i AT-rankningen. Foto: Abdullatif Haj Mohammad/SVT

Örnsköldsviks sjukhus långt ner på rankinglistan – När AT-läkarna betygsätter

Publicerad

När årets AT-rankning presenterades stod det klart att sjukhusen i Ångermanland inte toppar listan.

Örnsköldsvik hamnar bland de elva sjukhusen i botten och Sollefteå backade fem platser mot tidigare år. AT-chefen Jonas Lindbäck förstår inte varför, men har kanske en teori.

I en serie artiklar har SVT berättat om tidigare och nuvarande AT-läkares tid vid Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus. Det har både handlat om upplysningsärenden till IVO och ett tiotal personers vittnesmål efter att ha genomfört sin allmäntjänstgöring vid nämnda sjukhus.

I september presenterades ytterligare en pusselbit till bilden av AT-läkarnas arbetssituation, nämligen den årliga AT-rankningen.

I 22 år har SYLF, Sveriges yngre läkares förening, genomfört en enkät som skickas till underläkare i hela Sverige. Den handlar om arbetsmiljön och utbildningskvaliteten, den så kallade AT-rankningen.

Sollefteå har i år haft det största tappet i Ångermanland med en tappning om fem platser sedan sist. Örnsköldsvik backade två platser och landar därmed bland de elva sjukhusen i botten. I Örnsköldsvik har 23 personer svarat på enkäten, medan i Sollefteå var det bara sju personer.

AT-chefen Jonas Lindbäck tror att den magra siffran deltagare kan vara anledningen till att betyget är så lågt. Hör vad han mer tror ligger bakom i klippet.

AT-rankningen:

Örnsköldsvik:

2019: plats 28

2020: plats 49

2021: plats 46

2022: plats 48 (plats 11, räknat nedifrån.) 

Sollefteå:

2019: plats 67, sist på listan

2020: plats 7

2021: plats 29

2022: plats 34

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.