Foto: SVT / montage

Adel Shat får återreseförbud till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket anser inte att familjen Shat samarbetar med myndigheten i sitt utvisningsärende. Därför har Adel Shat nu fått återreseförbud till Sverige ett år efter att han skickats ut ur landet.

– Vi ska överklaga. Jag har gjort allt de begärt, säger en förtvivlad Adel Shat till SVT Västernorrland.

Familjen Shat i Resele anses inte ha asylskäl. Därför ska de utvisas till Ukraina. Men verkställigheten av utvisningen blir problematisk.

Migrationsverket vill mot föräldrarnas vilja att barnens medborgarskap ändras från palestinska till ukrainska eftersom Ukraina inte tillåter dubbla medborgarskap.

Får inget visum

Men verkställigheten skulle ändå inte bli problemfri. Adel har inget inresetillstånd till Ukraina.

– Jag har varit i kontakt med den ukrainska ambassaden och de ger mig inget visum eftersom jag är asylsökande som fått avslag. De anser att jag vistas illegalt i Sverige, berättar Adel Shat.

Sätts på spärrlista

Nu har Migrationsverket meddelat att Adel Shat fått återreseförbud till Sverige under ett års tid efter verkställd utvisning. Orsaken är att han inte anses ha varit samarbetsvillig under förberedelserna för utvisningen.

Beslutet innebär att familjen ”registreras på en spärrlista i Schengens informationssystem”. Det innebär att de inte får resa in i Schengenstaternas territorium så länge förbudet gäller.

Sover inte

– Jag har gjort allt Migrationsverket bett mig om att göra sedan vi kom hit. Nu vill de att vi ska ändra våra barns medborgarskap så att de kan skicka oss till ett land där jag inte kommer in. Då skulle familjen splittras. Men de vill skicka oss dit ändå och tycker att vi bör samarbeta.

Hur känns det här?

– Vi mår jätte-, jättedåligt. Jag sover inte på nätterna. Barnen vaknar också på nätterna och är rädda och ledsna. De känner vår oro. Det känns så orättvist, säger Adel Shat.

Kontaktat advokat

Vad händer nu?

– Vi ska överklaga. Jag har kontaktat en advokat.

Kerstin Franzén i asylgruppen i Resele är mycket upprörd.

– Att Migrationsverket mer eller mindre kräver att att de ska ändra medborgarskapen är ju fullkomligt absurt. Varför skulle de medverka till att underlätta en utvisning som förmodligen skulle splittra familjen? Vem skulle göra det?

Texten har uppdaterats då återreseförbudet endast gäller Adel Shat och inte hela familjen.

Medborgarskapsfrågan i fallet Shat

Skatteverket har kommit fram till att Adel och alla tre barnen är medborgare i Palestina. De har palestinska pass som godkänts av palestinska myndigheter och av Palestinas ambassad i Sverige.

Alina Shat är ukrainsk medborgare och äldsta dottern Emilia blev detsamma per automatik eftersom hon föddes där.

Migrationsdomstolen konstaterar i sin dom att om det råder oklarheter kring barns medborgarskap så är det föräldrarnas medborgarskap som avgör.

Och om barn byter medborgarskap från ett land som bara tillåter ett medborgarskap, som till exempel Ukraina, så måste man som förälder aktivt ansöka om att barnens medborgarskap ska upphöra. Vilket familjen inte gjort.

Men: Migrationsdomstolen klargör samtidigt att dess slutsatser i frågor om medborgarskap inte ska ligga till grund för andra myndigheters beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.