Foto: Hans Lindblom SVT

Trebarnsfamilj utvisas till Ukraina – riskerar splittras

Uppdaterad
Publicerad

Adel Shat i Resele norr om Sollefteå är palestinsk medborgare, liksom sina tre barn. Ändå ska familjen utvisas till Ukraina, Adels fru Alinas hemland – trots att Skatteverket konstaterat att de är palestinier

– Migrationsverket försöker få min fru att medge att barnen är medborgare i Ukraina för att kunna utvisa oss dit, menar Adel Shat.

Adel och Alina Shat träffades i hennes hemland Ukraina 2004 när Adel studerade till läkare där. De gifte sig och fick senare dottern Emilia.

2011 förnyades inte Adels uppehållstillstånd i Ukraina och familjen flyttade då till Gaza därifrån Adel kommer. Dottern blev då palestinsk medborgare.

– Två år senare tvingades vi fly från Gaza av politiska skäl. I december 2013 kom vi till Sverige, berättar Adel.

Stortrivs i Resele

De hamnade så småningom i Resele. Dottern Emilia var då tre år, och sedan dess har familjen Shat utökats med treårige Adam och Emma, ett och ett halvt år. De har rotat sig i Resele.

– Vi trivs jättebra här. Vi lämnar inte Resele. Alla här har ställt upp så mycket på oss, och de vill att vi ska stanna, berättar Adel.

I oktober 2016 beslutade Migrationsverket att familjen skulle utvisas – till Ukraina. Ett land som Adel inte har visum till, och ett land som äldsta dottern Emilia inte har någon relation till trots att hon är född där.

Överklagade förgäves

De överklagade till Migrationsdomstolen som fastställde utvisningsbeslutet.

En knäckfråga i det här fallet är barnens medborgarskap, och det är det som gjort det svårt att verkställa utvisningen.

Enligt Skatteverket är Adel och barnen medborgare i Palestina.

– Alla tre barnen har precis som mig godkänt palestinskt medborgarskap och palestinska pass, säger Adel och visar upp alla handlingar.

Kommer inte in i Ukraina

Men Migrationsverket hävdar att barnen ska betraktas som medborgare i Ukraina som mamma Alina.

Familjen anses inte ha några skäl till asyl i Sverige. Till Palestina kan man dock inte verkställa utvisningar, däremot till Ukraina.

– Migrationsverket har försökt få min fru att medge ukrainskt medborgarskap. Då skulle utvisningen kunna verkställas, säger Adel.

Men han själv kommer som sagt inte in i Ukraina. Alltså skulle en utvisning dit innebära att familjen splittras, något som är emot konventionerna.

SVT söker Migrationsverket för en kommentar.

Medborgarskapsfrågan i fallet Shat

Skatteverket har kommit fram till att Adel och barnen är medborgare i Palestina. De har palestinska pass som godkänts av palestinska myndigheter och av Palestinas ambassad i Sverige.

Alina Shat är ukrainsk medborgare och äldsta dottern Emilia blev detsamma per automatik eftersom hon föddes där.

Migrationsdomstolen konstaterar i sin dom att om det råder oklarheter kring barns medborgarskap så är det föräldrarnas medborgarskap som avgör.

Och om barn byter medborgarskap från ett land som bara tillåter ett medborgarskap, som till exempel Ukraina, så måste man som förälder aktivt ansöka om att barnens medborgarskap ska upphöra. Vilket familjen inte gjort.

Men: Migrationsdomstolen klargör samtidigt att dess slutsatser i frågor om medborgarskap inte ska ligga till grund för andra myndigheters beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.