Foto: SVT / montage

”Vi tvingar inte asylsökande att ändra medborgarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande utan skäl att stanna i Sverige måste samarbeta för att utvisningen ska kunna verkställas. Även om det innebär att barn rycks upp från sin tillvaro och familjer riskerar att splittras.

– De mänskliga aspekterna väger inte särskilt tungt med de regler vi har i dag, säger Cecilia Borgh på Migrationsverket i Kramfors.

Reselefamiljen Shats öde har väckt starka känslor i hembygden.

Migrationsverket anser att familjen Shat inte har asylskäl. Att skicka dem till Adel Shats hemland Palestina är inte aktuellt. Migrationsverkets linje är i stället att utvisa dem till mamma Alinas hemland Ukraina.

– Vi förstår att det här är ett tungt besked för familjen, men anledningen till varför Migrationsverket har fattat beslut om att familjen ska utvisas är på grund av att vi bedömer att de saknar skyddsskäl mot Ukraina, säger Linn Nilssonn på Migrationsverkets presstjänst.

Med det finns dock två problem.

Medborgarskapen måste ändras

Adel och barnen är palestinska medborgare, och Ukraina medger inte dubbla medborgarskap. Om utvisningen till Ukraina ska kunna verkställas måste Alina går med på att ändra sina barns medborgarskap från palestinska till ukrainska. Vilket hon och Adel inte vill.

Om det ändå skulle ske uppstår nästa problem. Adel har inte inresetillstånd till Ukraina och har nekats visum. Alltså är risken stor att familjen splittras om den skickas till Ukraina.

”Vi tvingar ingen”

Kan ni förmå eller ytterst tvinga familjer i den här situationen att ändra medborgarskap?

– Migrationsverket tvingar ingen till det. Ändå är det så att asylsökande som inte anses ha asylskäl och som ska utvisas ska samarbeta med oss för att utvisningen ska kunna verkställas, säger Cecilia Borgh, enhetschef vid Migrationsverket i Kramfors till SVT Västernorrland.

Och om de inte gör det?

– Då kan det bli aktuellt att polisen verkställer utvisningen. Man kan också för återreseförbud om man motsätter sig verkställigheten.

Försöker hålla ihop familjer

De rent mänskliga aspekterna då? Risk för familjesplittring, och att barn rycks upp ur en trygg tillvaro?

– Den biten väger inte särskilt tungt för närvarande i den totala bedömningen, inte enligt de lagar och regler som gäller nu. Om inte asylskäl finns så ska asylsökande utvisas. Men vi försöker ändå alltid hålla ihop familjerna så långt det är möjligt.

Texten har uppdaterats sedan Migrationsverket gjort ytterligare uttalanden i ärendet efter att familjen gett sitt godkännande till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.