Foto: Hans Lindblom SVT

”Migrationsverket försöker hitta skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Upprördheten är stor bland invånare i Resele och Näsåker mot hur Migrationsverket hanterat fallet med familjen Shat.

– Vi anser att det är prestigeskäl bakom det här beslutet. Migrationsverket försöker hitta skäl och sätt att kunna utvisa dem, säger Mats Fagerström i Reselebygdens byalag.

Trebarnsfamiljen Shat har gjort sig omtyckta ”på byn”.

Adel är utbildad barnkirurg och har fått sin läkerlegitimation godkänd av Socialstyrelsen. Sedan han fick sluta som läkarassistent på Sollefteå sjukhus jobbar han som undersköterska inom hemtjänsten.

Alina är biologilärare och talar flytande svenska. Hon har varken arbets- eller uppehållstillstånd.

”Kompetensutvisning”

– Det är sorgligt att deras kompetens inte kan utnyttjas när behovet är skriande. Det här är ett exempel på en så kallad kompetensutvisning som bland annat tyska tidningar skriver om Sverige. Att vi skickar ut människor med kompetens som behövs i det svenska samhället, säger Kerstin Franzén från Asylgruppen i Resele.

– De är väldigt populära här hela familjen. Och Adel är mycket uppskattad i sitt jobb, det vet jag, fortsätter Kerstin Franzén.

Brott mot barnkonventionen

Hon tycker att utvisningsbeslutet är ett brott mot FNs barnkonvention som Sverige undertecknat.

– Åttaåriga dottern Emilia har varit här i fem år och går andra året i skolan. Att rycka upp henne från sin tillvaro och skicka henne till ett land som är främmande för henne...det är upprörande, säger Kerstin Franzén.

Mats Fagerström anser att Migrationsverket borde utgå från familjens situation och titta på skälen till att de skulle kunna få stanna i stället.

Namninsamling

– Den här frågan om medborgarskapet för barnen är ju närmast parodisk. Skatteverket har slagit fast att de är palestinska medborgare. Och eftersom det utgör ett hinder för att kunna verkställa utvisningen försöker Migrationsverket göra dem till medborgare i Ukraina för att på så sätt kunna skicka ut dem. Det verkar bara handla om prestige nu.

En namninsamling till stöd för familjen har gjorts i bygden och den ska nu skickas till Migrationsverket.

– Vi vill göra allt vi kan för dem, säger Kerstin Franzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.