Fängelse för dejtingbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige Sundsvallsbo som åtalats för omfattande bedrägerier mot sexton olika kvinnor dömdes på tisdagen till fängelse i två år och sex månader.

26-åringen tog kontakt med de flesta kvinnorna via olika dejtingsajter. Mannen har bett om lån, först på mindre summor, men sedan har hoten och krav på större summor kommit.

Flera av kvinnorna har tagit lån för att kunna betala pengar till den 26-årige mannen. I rätten vittnade flera av kvinnorna om hur mannen förstört deras liv. Hur de känt sig pressade, hotade och inte längre känner att de kan lita på människor.

Polisens utredning har visat att pengarna gick till olika spelsajter där mannen spelade.

Försökte låna av assistenter

En kvinna swishade sammanlagt 5 000 kronor men pressades hela tiden på mer pengar. Till slut försökte hon själv låna pengar av sina personliga assistenter för att skicka till 26-åringen.

Värst utsatt, ekonomiskt, har en kvinna varit som förlorat drygt 400 000 kronor. I det fallet har mannen hotat att ta sitt eget liv om han inte fick pengar. De flesta kvinnorna har utsatts för olika typer av hot och 26-åringen har även försökt ta lån i kvinnornas namn.

Stort skadestånd

Sundsvalls tingsrätt dömde på tisdagen 26-åringen till fängelse i två år och sex månader. Han ska även betala sammanlagt 1 388 826 kronor i skadestånd till sina brottsoffer.

Mannen har hela tiden nekat till alla anklagelser om bedrägerier och utpressning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.