Kim Eriksson från Sundsvall satt sju år i thailändska fängelser, bland annat i ökända Bangkwang i Bangkok. Sedan i fjol avtjänar han fängelsestraffet i Sverige. Foto: TT / arkiv

Fängslade Kim Eriksson orsakade själv den försenade flytten från Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Redan i oktober godkände Sveriges regering ett överförande av Sundsvallsbon Kim Eriksson från thailändskt till svenskt fängelse. Men då han klagade på domen drog flytten ut på tiden.

Sundsvallsbon Kim Eriksson, 37, har suttit sju år i thailändskt fängelse dömd för bland annat drogtillverkning. Nu är han på väg tillbaka till Sverige för att avtjäna resten av straffet i svenskt fängelse.

Turerna kring överföringen har varit många. Svenska regeringen godkände den thailändska domen och en överföring redan i oktober i år.

Granska

Därefter stoppades den eftersom Eriksson klagade på sin fängelsedom.

– Vi var då tvungna att granska Kim Erikssons uppgifter om hur han uppfattat sin rättegång igen, säger Sara Friedman, justitiedepartementet.

Justitiedepartementet gick på nytt igenom domen, men fann ingenting som skulle hindra flytten.

Återanpassning

Eriksson har kritiserat förhållandena på det thailändska fängelset, men det var inte något regeringen tog hänsyn till.

– Vi intresserar oss bara för hur rättegången gått till och vilken bevisning som framförts, säger Sara Friedman.

Vad var avgörande för att regeringen skulle bevilja en förflyttning i det här fallet?

– Det man prövar är återanpassningen efter man blivit frisläppt. Och han är ju svensk medborgare och har bäst förutsättningar till återanpassning här. Det är ju också det han vill.

Oklart när

Justitiedepartementet har inga uppgifter om när Kim Eriksson kan anlända till Sverige och Kriminalvården som verkställer transporten får inte avslöja när det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.